Zupa meksykańska z soczewicą to od jakiegoś czasu hit w naszym domu. Do tej pory kilkukrotnie robiłam wersję bez soczewicy, a odkąd przyszło mi głowy w taki sposób urozmaicić i tym samym zagęścić, niemal nie robię innej! 🙂 przepyszna, rozgrzewająca, sycąca, aromatyczna i w tym wszystkim bardzo szybka i prosta do przygotowania – właśnie taka jest zupa meksykańska z soczewicą.
Polecam spróbować tej wersji – sprawdzi się na codzienny obiad, do zabrania do pracy, ale też na rodzinne spotkanie. Coś innego niż znane wszystkim rosół, flaki czy pomidorowa 😉
Zupę meksykańską z soczewicą przygotowuję zawsze w jednym garnku. Według mnie nie ma potrzeby smażenia składników osobno, co więcej – jestem zdania, że tak przygotowana zupa nabiera znacznie lepszego aromatu i smaku.
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z SOCZEWICĄ
Składniki:
1 cebula szalotka (może być też zwykła, a nawet czerwona)
3-4 ząbki czosnku
400-500 g mięsa mielonego (używam mięsa z szynki, łopatki lub mieszanki wieprzowego z wołowym)
1 średnia marchewka
4-5 średnich ziemniaków
1 szkl. czerwonej soczewicy
po 1 puszce: kukurydza, czerwona fasola, pomidory krojone lub przecier pomidorowy
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (często używam ziołowego)
przyprawy:
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
2 płaskie łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka zataru (jeśli nie masz tej przyprawy użyj więcej innych ziół)
zioła: oregano, majeranek, kolendra lub mieszanka gotowych ziół, np. prowansalskie
szczypta mielonego imbiru
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
woda
śmietana (używam 30%, ale to zależy jak lubisz, możesz zabielić nawet jogurtem lub wcale)
sos sriracha (opcjonalnie)
tarty ser żółty lub mozzarella (opcjonalnie)
Sposób przygotowania zupy meksykańskiej z soczewicą
Koniecznie zajrzyj na mój Instagram – tutaj znajdziesz filmik z przygotowania zupy! Filmik jest też na moim Tik-Toku.
Cebulę i czosnek posiekaj (lub, jeśli wolisz, przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, zeszklij posiekaną cebulę. Po chwili dodaj też czosnek i smaż razem chwilę. Następnie dodaj do garnka startą marchew i przesmaż wszystko razem mieszając. Do garnka dodaj mięso mielone i przesmaż do momentu, aż straci różowy kolor, czyli surowość. Gdy mięso będzie miało jednolity, jasnobrązowy kolor wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej całość wodą. To ma być zupa, więc wody tyle, by taką konsystencję uzyskać (wlewam blisko drugie tyle co składników w garnku, ponieważ będą jeszcze dodawane).
Gdy ziemniaki się podgotują (po około 10 minutach) wsyp czerwoną soczewicę. Soczewica do miękkości potrzebuje 15-20 minut, dlatego zawsze dodaję ją po ziemniakach, które potrzebują 20-25 minut. Do garnka dodaj również przyprawy i gotuj wszystko razem około 15 minut. Przyprawiając miej na uwadze, że dodasz jeszcze warzywa z puszki, w tym fasolę z zalewą, która jest bardzo słona. Jeśli lubisz ostrzejsze zupy, polecam dodać trochę sosu sriracha. Ja zazwyczaj dodaję około 1 łyżkę do całej zupy, a potem doprawiam jeszcze dodatkowo swoją porcję (żeby dzieci nie miały zbyt ostrej).
Teraz czas na warzywa z puszek – dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy, fasolę z zalewą oraz pomidory lub passatę i koncentrat pomidorowy. Pomidory i koncentrat dodane zbyt wcześnie mogą spowolnić gotowanie ziemniaków (są kwaśne), dlatego dodajemy je na sam koniec.
Do zupy dodaj trochę śmietany (dodaję około 30 ml śmietanki 30%), by nieco ją zabielić i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku według własnych upodobań. Gotowe!
Często do zupy meksykańskiej z soczewicą dodaję posiekaną natkę pietruszki – zawsze już po wyłączeniu, by nie traciła właściwości lub bezpośrednio na talerzach. Lubię też oprószyć zupę startym serem.
Zobacz też inne przepisy na zupy!
Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą
Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami
