Strona główna Kategorie przepisówFIT przepisy Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą

Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą

dodane przez Anett
Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą

Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą to była jedna z moich propozycji do sesji okładkowej magazynu Przyślij Przepis. Cały sekret tej zupy polega na odpowiednim doprawieniu i ostrości – dzięki temu nabiera smaku i aromatu. Smaki doskonale się ze sobą łączą, całość jest niebywale aromatyczna i sycąca. Dla młodszych dzieci można zrobić łagodniejszą wersję.

Jak widzisz na zdjęciach – zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą została podana z groszkiem ptysiowym, odrobinę podprażonymi ziarnami słonecznika i kleksem jogurtu. Sprawdzą się też grzanki (drobno pokrojone jak też zrumienione plastry bagietki) czy czips z boczku – jeśli nie zależy Ci na wegetariańskiej wersji zupy.

Polecam ten przepis na rodzinne obiady, jak i do lunchboxu – ja do pracy zabieram zazwyczaj w słoiku.

ZUPA KREM Z CZERWONYCH WARZYW Z RICOTTĄ I SOCZEWICĄ

Składniki na wywar:

1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1/2 pora (biała część)
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
pieprz

Składniki główne:
2 bataty – pokrojone w kostkę
3 marchewki – pokrojone w plasterki
1 papryka czerwona
1 szkl. passaty pomidorowej (w sezonie 4 mięsiste pomidory bez skórki)
1/2 szkl. czerwonej soczewicy
1 łyżka masła 82%
200 g ricotty

Przyprawy:
sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka – do smaku
oregano, bazylia, majeranek – po 1 łyżeczce
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Sposób przygotowania:

Warzywa na wywar obierz, włóż do garnka i zalej wodą (około 3 litry). Dodaj ziele angielskie oraz trochę pieprzu i gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie obierz i pokrój pozostałe warzywa: bataty w kostkę, marchewkę w plastry. Paprykę pozbaw skórki (można zostawić, ale po zmiksowaniu kawałki skórek będą w zupie, a nie każdy to toleruje) i pokrój w grubą kostkę. Najłatwiej zdjąć skórkę z papryki upieczonej, ale jeśli takiej nie masz (i nie masz czasu piec) przy pomocy obieraczki również jest to prosta czynność.

Z wywaru usuń wszystkie składniki (używam do innych dań, np. do past kanapkowych) i wrzuć pokrojone w kostkę bataty i marchew. Gotuj do miękkości, następnie dodaj paprykę i soczewicę oraz zioła i curry. Po około 10-15 minutach, gdy wszystkie warzywa będą miękkie zestaw garnek i zblenduj całość na krem. Następnie dodaj passatę i ricottę, łyżkę masła, ponownie zblenduj i zagotuj całość. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i słodką, ostrą i wędzoną papryką.

Zobacz też inne moje przepisy na zupy:

Zupy krem – np. dyniowe, brokułowe, itp.

Wszystkie przepisy na zupy – warzywne i mięsne, z fasolą, kapustą, z dodatkiem płatków owsianych, itp.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu