Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami gości na naszym stole w wielu wydaniach. Zaczynając od różnych kształtów makaronu, przez dodatki, a na sposobie doprawienia kończąc. Nawet na blogu są już takie przepisy, np. TUTAJ z cieciorką, a TUTAJ klasyczna podstawowa wersja. Kocham takie dania, bo nie dość, że przepyszne, to bardzo szybko się robi! Tutaj postawiłam na jeden z moich ulubionych makaronów, czyli tagliatelle, ale kilka dni później jedliśmy to samo ze świderkami 😉 wymieniaj rodzaje, składniki i twórz nowe dania! Pamiętaj, co zawsze powtarzam – przepis to tylko inspiracja! A jak Ci zostanie, to zapakuj w pudełko do pracy 🙂
Składniki na makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami:
400 g makaronu (u mnie tagliatelle, ale w zasadzie każdy się sprawdzi, polecam też makarony razowe i warzywne)
podwójna pierś z kurczaka
10-12 suszonych pomidorów z oleju (użyłam pomidorów z żurawiną)
5-6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
2 średniej wielkości czerwone cebule (jak dodasz białą lub por to też ok)
3-4 ząbki czosnku
1 szkl. bulionu lub wody spod gotowania makaronu
Przyprawy:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
sól
pieprz
Jak przygotować makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami:
Dowolny makaron (u mnie tagliatelle) ugotuj w osolonym wrzątku, aby był al’dente. Odcedź, ale jeśli nie masz zachowaj około szklankę wody od gotowania makaronu.
W czasie, gdy makaron się gotuje pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub paski. Możesz też kupić już pokrojone w paski mięso (na marginesie – często taki gotowy kurczak w paskach jest droższy niż piersi w całości, zawsze patrz na podaną cenę za 100 g lub kg, ale coś za coś – albo taniej albo szybciej).
Na patelni rozgrzej olej spod suszonych pomidorów i wrzuć kurczaka. Smaż, w międzyczasie dodając przyprawę do gyrosa, słodką paprykę oraz trochę pieprzu i soli. Gdy kurczak już się zetnie dodaj posiekaną cebulę, pokrojone w paski lub kostkę suszone pomidory oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany). Smaż aż cebula się zeszkli, następnie całość zalej bulionem lub wodą spod gotowania makaronu. Dodaj sos sojowy oraz sok z cytryny i gotuj kilka minut do zredukowania sosu, co chwilę mieszając. W międzyczasie spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą lub pieprzem do smaku. Na koniec na patelnię przełóż ugotowany makaron i jeszcze chwilę gotuj całość, aby makaron pokrył się sosem, a nawet trochę go jeszcze wchłonął.
Podawaj z ósemką cytryny do skropienia, dodatkowo podbija smak. Ja dodałam jeszcze świeżą rukolę, ale świetnie sprawdzi się też natka pietruszki czy kolendra).