Ciasto budyniowo-kawowe

dodane przez Anett
Ciasto kawowo-budyniowe, ciasto kawowe, ciasto z budyniem, kawowy budyniowiec - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Ciasto budyniowo-kawowe to jeden z lepszych wypieków, jakie zrobiłam w ostatnich tygodniach, a nawet miesiącach! Na kakaowym biszkopcie mamy pyszny krem budyniowy, a całość wzbogaca warstwa kremu kawowego. W zasadzie kawowy krem to taka puszysta pianka, rozpływa się w ustach!

CIASTO BUDYNIOWO-KAWOWE

Składniki (forma 25×40 cm):

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
2 białka (te, które zostaną z kremu budyniowego)
szczypta soli
1/2 szkl. cukru
2-3 łyżki gorzkiego kakao
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szkl. mąki pszennej

Krem budyniowy:
1500 ml mleka
2 żółtka (jak wyżej – białka użyj do biszkoptu)
2/3 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szkl. mąki
2 budynie waniliowe (może być też śmietankowy)
250 g masła 82% tłuszczu

Krem kawowy/pianka kawowa:
750 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szkl. cukru pudru
3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej (nawet granulowana się rozpuści, nie musi być zmielona na proszek)
120 ml gorącej wody
2 czubate łyżki żelatyny
opcjonalnie: dowolna posypka, np. wiórki czekoladowe, perełki cukrowe, kakao, itd.

Jak przygotować ciasto budyniowo-kawowe:
Biszkopt:

Oddziel żółtka od białek (pamiętaj, aby 2 żółtka wybić do osobnej miseczki – do kremu budyniowego). Wszystkie białka ubij na sztywno ze szczyptą soli (najlepiej w metalowej misce). Następnie utrwal je cukrem dodając go partiami i ubijaj tak długo, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Ustaw najmniejsze obroty miksera i dodaj 4 żółtka – zmiksuj do połączenia.

Kakao i obie mąki wymieszaj w miseczce (idealnie, gdy je przesiejesz). Do ubitej piany dodawaj partiami po 1-2 łyżki suchych składników i mieszaj szpatułką ruchem od dołu do góry, by nie zepsuć struktury piany.

Gotową masę na biszkopt przelej do blaszki (ja zawsze wykładam papierem do pieczenia, ale możesz też wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką). Biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na około 20-25 minut – kontroluj, do suchego patyczka.

Biszkopt zostaw do wystudzenia. Jeśli był użyty papier do pieczenia, oderwij go od spodu i boków biszkoptu. Ciasto będzie składane w tej samej blaszce, w której piekł się biszkopt, dlatego po wystudzeniu włóż go tam ponownie (możesz użyć tego samego papieru do pieczenia na spód i boki blaszki).

Krem budyniowy:

Do większego rondelka lub garnka wlej około mleko, dodaj 2 żółtka, oba cukry, mąkę oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub blenderem, by nie było żadnych grudek. Następnie zagotuj całość, mieszając aż powstanie gładki, jednolity budyń.

Do gorącego budyniu dodaj masło pokrojone w mniejszą kostkę (szybciej się rozpuści) i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Gorący krem budyniowy wylej na biszkopt w blaszce, wyrównaj i odstaw do wystudzenia. Żeby na wierzchu nie powstał “kożuch” przykryj całą warstwę kremu folią spożywczą na czas studzenia.

Krem kawowy/pianka kawowa:

Żelatynę wsyp do miseczki lub kubka, zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na czas ubicia śmietanki.

W tym czasie ubij śmietankę z cukrem pudrem i kawą na sztywno. Do przestudzonej żelatyny dodaj 1-2 łyżki śmietanki i energicznie wymieszaj, następnie całość przelej do ubitej śmietanki i zmiksuj przez chwilę, aby dokładnie połączyć.

Gotową piankę kawową wyłóż na przestudzoną warstwę kremu budyniowego i wyrównaj wierzch.

Gotowe ciasto możesz udekorować w dowolny sposób, np. startą czekoladą. To też fajna opcja na zabawę we wzorki – możesz użyć gotowego szablonu lub wyciąć go z kartki a4 i przy pomocy sitka i kakao ozdobić wierzch.

Ciasto przed krojeniem należy schłodzić kilka godzin w lodówce.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu