Strona główna Kategorie przepisówImprezowe menu Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami

dodane przez Anett

Ta kolorowa zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami od wielu lat gości w naszym domu, bo przygotowuje ją często Mama. I to właśnie od niej nauczyłam się jak prosto i szybko można ugotować smaczną i rozgrzewającą zupę. Kaloryczną 😉 ale w okresie jesienno-zimowym dobrze jest się posilić czymś ciepłym, co doda nam sił i odpowiednio rozgrzeje, i nasyci. Dodatek topionych serków (których sporadycznie używam w zupach) nadaje bardzo kremowej konsystencji i smaku. A z przypraw tylko sól i biały pieprz. Duuużo białego pieprzu 🙂 bo to właśnie ten pieprz nadaje całej zupie charakteru.

Co więcej – zupę można przygotować nie tylko z kurczaka, ale też indyka (testowane wielokrotnie) oraz zamiast kroić mięso w kawałeczki możemy je zmielić (lub kupić gotowe, zmielone w sklepie) – z mielonym również testowane wielokrotnie (tak naprawdę częściej u nas gotowana jest z mięsem mielonym, bo jest po prostu szybciej;)).

Zupa nadaje się nie tylko na codzienny posiłek, ale też rodzinny obiad czy inne przyjęcie. Jest smaczna, kolorowa, sycąca, rozgrzewająca i z powodzeniem zastąpi tradycyjny rosół, flaki czy innego strogonowa 😉

Spróbujecie? 🙂

ZUPA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
papryka czerwona
papryka żółta
cały por – biała i zielona część
1/2 kg pieczarek
3 serki topione ziołowe (każdy po 100g)
sól
biały pieprz

Zamów składniki

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokrój na drobne kawałeczki (można też zmielić lub użyć gotowego mielonego) i przesmaż na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki zetrzyj na jarzynowej tarce i również przesmaż na małej ilości oleju, by zmiękły i odparowały płyn. Obie papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w małe, cienkie paseczki, a por w pół krążki.
W garnku zagotuj około 2,5 litra wody, dodaj por, papryki oraz serki (mieszaj aż do rozpuszczenia). Po około 5 minutach dodaj podsmażone wcześniej pieczarki oraz pierś z kurczaka. Na koniec dopraw całość solą i dość sporo białym pieprzem. Po 3-5 minutach zestaw z ognia.

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Aga Milutka 14 stycznia 2017 - 15:04

Całkiem smacznie wygląda 😉

Reply
Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 15 stycznia 2017 - 19:31

Bardzo interesująca propozycja! Takiej zupy nie znałam,wygląda pysznie 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu