Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

dodane przez Anett
Muffinki czekoladowe, muffiny, muffinki dla dzieci, muffinki z czekolada, przepis na kinder party - kolorowy przepisownik, sprawdzone przepisy

Była sobota… Od rana chodziła za mną myśl “chcę coś dobrego, coś słodkiego”, ale tylko takie chęci były – piec mi się nie chciało. Jakoś byłam przekonana, że tego dnia nic mi się nie uda. Wtedy trafiła się mała pomocnica 😉 nieco ponad 4-letnia 🙂 z miłą chęcią mi pomagała, chociaż w zasadzie to było odwrotnie, to ja byłam jej pomocnicą – tylko podawałam składniki, po czym pomogłam przelawać masę do foremek i wstawiłam do piekarnika 😉 ale całe ciasto wymieszała sama! Takim sposobem, przy mojej pomocy, siostrzenica zrobiła muffinki czekoladowe 😉

A gotowe muffinki dekorowała perełkami i pisakami cukrowymi – niestety nie mam zdjęcia, bo od razu były jedzone 😀 może następnym razem w porę o tym pomyślę 🙂

Muffinki czekoladowe są świetnym pomysłem na małe co nieco dla dzieci (np. na kinder party, z okazji urodzin do przedszkola, itp.), ale i dorosłych, np. do kawy. Można je z łatwością zabrać ze sobą w pudełku (do szkoły, pracy, na piknik, itp.).


PRZEPIS NA MUFFINKI CZEKOLADOWE

Składniki na 18-20 muffinek:

2,5 szkl. mąki
1 i 1/3 szkl. mleka
4 jajka
1/2 szkl. cukru
2 cukry wanilinowe
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
100 gram czekolady mlecznej (1 tabliczka)

Sposób przygotowania:

Jajka ubij na puszystą masę, dolej mleko i przestudzone masło rozpuszczone w kąpieli wodnej.
Mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz pozostałymi suchymi składnikami, czyli kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą wymieszaj w drugiej misce.
Następnie mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę pokrój w drobną kosteczkę, po czym wrzuć do ciasta i łyżką wymieszaj.
Ciasto nakładaj łyżką do foremek na muffinki (do wysokości 7/8), następnie piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Moja wersja ciasta jest bardzo mało słodka ze względu na dodaną czekoladę mleczną – dopiero ta czekolada sprawia, że czuć słodycz w każdym kęsie 🙂


Zajrzyj też po inne przepisy na muffinki, np.:

Muffinko-serniko-brownie z jeżynami (lub innymi owocami)

Łaciate muffinki a’la zebra

Muffinki kakaowe z niespodzianką

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili (z czekoladą)

Babeczki/muffinki śmietankowe

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu