Strona główna Kategorie przepisówFIT przepisy Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką (FIT, bez glutenu)

Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką (FIT, bez glutenu)

dodane przez Anett
Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką (FIT, bez glutenu), pulpeciki z kaszy jaglanej, pulpety jaglane, pulpety z kaszy jaglanej, klopsiki z kaszy jaglanej, klopsiki jaglane - Kolorowy Przepisownik

Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką polecam na obiad wszystkim wielbicielom tytułowych składników, osobom na diecie odchudzającej lub bezglutenowej i rodzicom gotującym dla swoich dzieci. Propozycja jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Batatbotwinka nadają całości słodyczy, dlatego szczególnie upodobały sobie to danie moje dziewczynki (i polecam wszystkim dzieciom), ale ja – jako jaglany kaszożerca 😉 i wielbiciel zarówno batata jak i botwinki także zjadłam z apetytem.

Bardzo udany eksperyment, który przyszedł do głowy spontanicznie na hasło Zuzi „ugotuj pulpeciki”, a mięsa nie było… (tzn. była pierś z kurczaka, ale zamrożona, a dzieci głodne na już, teraz).

Do sosu możesz dodać siekany koperek – ja nim oprószyłam już na talerzach, bo Zuzia ubóstwia koperek i do wszystkiego by go dała 😉 a tu akurat rzeczywiście fajnie pasował.


PULPECIKI JAGLANE Z BATATEM I BOTWINKĄ (FIT, BEZ GLUTENU)

Składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej
1/2 batata
1/2 pęczka botwinki
2 jajka
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku

Do sosu:

2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsyp na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć na osolony wrzątek w proporcji 1:2 (2 szklanki wody) i gotuj na małym ogniu na sypko – gdy woda się wchłonie wyłącz gaz, żeby nie przypalić i pozostaw pod przykryciem na kilka minut, przestudź.

Botwinkę drobno posiekaj – liście wrzuć do kaszy, a małe buraczki do garnka z gotującą się wodą (około 2 litry) na sos – nadadzą smaku i koloru.

Połówkę batata obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do reszty składników. Wbij jajka, wsyp przyprawy i mąkę kukurydzianą (w zależności, m.in. od wielkości jajek może być potrzeba dosypania trochę więcej). Rękoma wyrób na jednolitą masę, z której można formować okrągłe pulpeciki.

Do garnka z buraczkami dodaj resztę składników sosu oprócz śmietany, zagotuj i bardzo ostrożnie wkładaj pulpeciki do wrzątku (masa jest delikatna i pulpeciki mogą się rozpaść, dlatego nie można tego robić gwałtownie). Gotuj kilka minut na wolnym ogniu, zapraw śmietaną i wyłączamy palnik.

Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką (FIT, bez glutenu), pulpeciki z kaszy jaglanej, pulpety jaglane, pulpety z kaszy jaglanej, klopsiki z kaszy jaglanej, klopsiki jaglane - Kolorowy Przepisownik
Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką

 

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu