Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Ciasto czekoladowe na białkach

Ciasto czekoladowe na białkach

dodane przez Anett
Ciasto czekoladowe na białkach, ciasto z samych białek, babka czekoladowa - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Ciasto czekoladowe wykombinowałam kilka dni temu i do jego przygotowania użyłam białek zamrożonych. Na urodziny robiłam ciasto bez pieczenia inspirowane tiramisu i użyłam do niego aż 8 żółtek. Białka zamroziłam, od jakiegoś czasu to praktykuję i super się sprawdza. Ale dotąd mroziłam 1-2 i wykorzystywałam, np. do placuszków. Tym razem w jednym pojemniku miałam aż 8 białek, trzeba było coś z nich wymyślić.

Smakowo – doskonałe! Dzięki dodaniu startego jabłka lekko wilgotne, a do tego jeszcze suszona żurawina, którą o wiele bardziej wolę w wypiekach niż rodzynki.

W przepisie 1 szklanka ma 235 ml.

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE NA BIAŁKACH

Składniki:

8 białek (jajka rozmiar L)
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
5 łyżek kakao
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 jabłko
4 łyżki suszonej żurawiny

Na polewę:
100 g czekolady białej (możesz zastąpić mleczną lub gorzką)
4 duże łyżki stołowe mleka

Sposób przygotowania:

Do ubijania białek przygotuj odtłuszczoną, suchą miskę, najlepiej metalową. Jeśli używasz białek zamrożonych – wcześniej należy je rozmrozić, najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiej. Jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Keksówkę (około 10×30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacznij stopniowo dodawać cukier. Ubijaj nadal, aby utrwalić pianę i rozpuścić cały cukier, ten proces trwa około 5 minut.

Do ubitych białek stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszaj delikatnie – zasada mieszania jak na biszkopt, czyli delikatnie, od spodu, aby nie zniszczyć struktury białek. Następnie nadal mieszając cienką strużką wlewaj olej.

Na koniec do ciasta wmieszaj starte jabłko i suszoną żurawinę.

Gotowe ciasto przelej do przygotowanej keksówki i piecz około 55-60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wystudź i polej polewą: czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka (lub miski, aby to zrobić w kąpieli wodnej), dodaj mleko i podgrzewaj stale mieszając aż składniki się połączą na jednolitą masę.

RADY:

Starte jabłko możesz zastąpić 1-2 łyżkami dowolnego dżemu.
Do ciasta możesz dodać cynamon lub jeszcze lepiej – przyprawę do piernika, aby uzyskać zupełnie inny smak.
Jeśli nie masz żurawiny lub nie lubisz – po prostu pomiń ten składnik. Lub dodaj np. posiekaną czekoladę/kropelki czekoladowe.
Wariacji może być całe mnóstwo! Inspiruj się przepisami i twórz zupełnie nowe, pyszne wypieki 🙂

Zapraszam Cię jeszcze na mój Instagram – będziesz zawsze na bieżąco z tym, co znajdzie się na blogu i nie tylko 😉

[mailerlite_form form_id=2]

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

wedelka 3 listopada 2021 - 11:24

Często zostają mi niewykorzystane białka. Muszę zapamiętać ten przepis, bo ciasto wygląda bardzo apetycznie 🙂

Reply
Anett 4 listopada 2021 - 20:12

Bardzo polecam. Trzeba tylko pamiętać o porządnym, długim ubijaniu białek, żeby ciasto ładnie wyrosło.

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu