Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Sałatka z kurczakiem i mozzarellą

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą

dodane przez Anett
Salatka z kurczakiem i mozzarella, salatka na lunch, salatka do pracy - Kolorowy Przepisownik

Sałatka z kurczakiem i mozzarellą to, mówię od razu na wstępie, pyszny pomysł, który sprawdzi się na wiele okazji. Ja przygotowałam w ramach obiadu, do tego były jeszcze tylko młode ziemniaki. Ale może być też na śniadanie, kolację czy lunch do pracy. Świetnie sprawdzi się też na imprezach 😉

Z tej porcji wychodzi mniej więcej tyle, że wystarcza dla średnio 4 osób. U nas dwoje dorosłych i dwoje dzieci, ale porcje dzieci jak jedna cała 😉 i jeszcze jedna została. Ale my jedliśmy z ziemniakami… Przy samodzielnym posiłku być może inaczej poszedł by rozkład sił na porcję 😉

Tego typu sałatki, czyli wykorzystując gotowy mix sałat, robię bardzo często, z różnymi składnikami. Możliwości jest ogrom. Lubię je za to, że z reguły są szybkie do przygotowania, a łatwo je też zabrać w pudełku, np. do pracy.

Sałatkę z kurczakiem i mozzarellą podałam z jogurtem naturalnym. Można do niej przygotować też jakiś dressing, np. jogurtowo-ziołowy, miodowo-musztardowy czy sos vinegrette (polewaj przed podaniem). Z premedytacją nie wymieszałam jogurtu przed zdjęciami, bo niewiele byłoby widać ze składników 😉


SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ

Składniki:

1 op. mix sałat (dowolny)
1 podwójna pierś kurczaka
1 kulka mozzarelli light Galbani
2-3 pomidory
1 łyżeczka mieszanki naturalnych przypraw kebab-gyros
jogurt naturalny
słodka papryka w proszku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mix sałat opłucz i osusz na sicie. Przełóż do salaterki.

Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju wraz z przyprawą do gyrosa. Ostudź.
Pomidory umyj, pozbaw pozostałości po “ogonku” i pokrój w kostkę (możesz wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę).

Mozzarellę pokrój w plastry (lub drobniej, jak wolisz).

Do sałaty w salaterce przełóż resztę składników, oprósz słodką papryką i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Możesz też podać jak ja – nie wymieszane, a jogurtu każdy nałoży sobie tyle, ile lubi. Możesz też przygotować jakiś dressing.

Włoska strona lata z Galbani

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu