Strona główna Kategorie przepisówLunchbox MAKARON Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

MAKARON Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

dodane przez Anett
Makaron z pieczoną papryką, szybki makaron, obiad z makaronem - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Makaron z pieczoną papryką to genialny pomysł na obiad! Samo pieczenie papryki jest tutaj najdłuższą czynnością. Ale! Całe danie tak naprawdę jest szybkie, proste i naprawdę przepyszne!

Ja w sezonie jesiennym, kiedy papryka jest w najlepszej cenie, często kupuję jej więcej, piekę całą blachę na raz (a nawet dwie) i wykorzystuję przez kolejne 2-3 dni. Mam wtedy gotowy dodatek do dań, a nawet lubię ją położyć na kanapkę (tak jak marynowaną). Taką upieczoną paprykę po wystudzeniu obieram, przekładam do szklanego pojemnika z przykrywką i przechowuję w lodówce. Polecam wykorzystać ten sposób – to taki mały meal prep, czyli przygotowanie składników, żeby później gotowanie było szybsze i przyjemniejsze.

Zobacz też koniecznie mój przepis na sos paprykowy z nutą pomidorową – w słoiki. Teraz, gdy papryka jest tania (kupiłam ostatnio za 4 zł/kg) warto zrobić zapas sosu. Mając kilka takich słoiczków makaron z pieczoną papryką przygotujesz naprawdę w kilka chwil!

Makaron z pieczoną papryką to genialne danie do zabrania na przykład do pracy.

MAKARON Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

Składniki:

500 g makaronu (dowolny, np. tagliatelle, penne) + ok. 1 szklanka wody z gotowania makaronu

400-500 g pieczonej papryki (u mnie były to 3 spore świeże papryki, ale może być więcej lub mniej)
2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
5-6 suszonych pomidorów z oleju
100 g śmietanki 30%
50-60 g parmezanu (lub innego twardego sera tego typu)
sok z 1 limonki

Przyprawy:
1 płaska łyżeczka zataru (opcjonalnie mogą być zioła prowansalskie, ale polecam zatar – zakochasz się w tej przyprawie)
1/2 łyżeczki curry
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 płaskiej łyżeczki suszonych płatków chili
sól i pieprz do smaku

Jak przygotować makaron z pieczoną papryką:

Koniecznie zajrzyj na mój Instagram – tutaj znajdziesz filmik z przygotowania tego pysznego makaronu z pieczoną papryką! Filmik jest też na moim Tik-Toku. Zaobserwuj moje kanały po więcej inspiracji.

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na paski i ułóż skórką do góry na blasze z papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piecz około 30 minut. Skórka powinna być przypalona. Jeśli ten etap chcesz przyspieszyć, blaszkę wstaw na górną półkę (blisko grzałek) i zwiększ temperaturę do 230-240 stopni. Czas pieczenia skróci się do kilkunastu minut.

Upieczoną paprykę po przestudzeniu pozbaw skórki. Jest to prosta czynność, ponieważ z pieczonej niemal sama odchodzi, bez żadnego wysiłku.

W czasie, gdy papryka się piecze w osolonej wodzie ugotuj makaron, aby był al’dente. Odcedzając odlej około 1 szklankę wody z gotowania.

Cebulę posiekaj w piórka (lub kostkę, jeśli wolisz). W garnku z grubym dnem podgrzej olej spod pomidorów. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, a gdy będzie rumiana dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż razem około 2 minuty, następnie dodaj pokrojone drobno suszone pomidory oraz pieczoną paprykę. Całość w garnku wymieszaj, lekko przy tym rozdrabniając paprykę. Po chwili wlej zostawioną wodę z gotowania makaronu (ja użyłam 3/4 szklanki). Wszystko razem gotuj około 5-7 minut, następnie wlej śmietankę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Na koniec dodaj starty parmezan, mieszaj do rozpuszczenia i całość zblenduj.

Do gotowego sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie połącz, by makaron był pokryty sosem. Ostatni krok to sok z limonki – wlej do garnka z daniem i ponownie wymieszaj całość.

Polecam podać z dodatkową porcją startego sera, ćwiartką limonki i oprószone dodatkowo płatkami chili.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu