Składniki:
Naleśniki:
1 litr mleka
4 szkl. mąki (+/- w zależności od typu)
2 jajka
3-4 płaskie łyżki cukru
2 łyżki oleju
Nadzienie:
500 g twarogu
2 żółtka
4-5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
Opcjonalnie: masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Ze składników na naleśniki przygotowujemy ciasto i smażymy na złoty kolor. Szczegółowy przepis TUTAJ.
Ser mieszamy z jajkami aż się ze sobą połączą. Następnie z cukrem i cukrem wanilinowym do ich rozpuszczenia (ja to robię łyżką lub trzepaczką do jajek). Każdy naleśnik smarujemy w połowie serową masą, składamy na pół i jeszcze raz na pół. Możemy też posmarować całość i zwinąć w rulonik – co kto lubi.
Świetnie smakują podsmażone dodatkowo na maśle!
Pamiętajmy – tajemnica udanych naleśników tkwi w dobrze rozgrzanej patelni! 😉 ja smażę na teflonowej, więc nie używam dodatkowego tłuszczu poza tym w cieście. I takie właśnie naleśniki smakują nam najbardziej 😉
6 komentarzy
Ja tak jak mąż lubię ze srem 😀 hihi 🙂 Znalazłam przepis na piątkowe naleśniczki 🙂
Dzięki – polecam do wypróbowania 🙂 ja się przy Mężu też nauczyłam je jeść i nawet ostatnio u nas były 🙂 pozdrawiam 🙂
U mnie będą jutro, właśnie idę smażyć krążki 🙂
Czekam więc Jolu z ciekawością na Twoją opinię 🙂
Naleśniki wyszły mi wyśmienite. Bardzo dobrze smażyło mi się krążki, zepsułam tylko jeden. I bardzo smakowało mi nadzienie. Zazwyczaj ser rozdrabniałam tylko z cukrem. Twoje nadzienie z jajkiem i cukrem waniliowym jest smaczniejsze 🙂
Bardzo dziękuję za wypróbowanie i zdjęcie (już w galerii:)). Cieszę się, że smakowały i zapraszam do powracania do "mojej kuchni" 🙂 pozdrawiam 🙂