Naleśniki z serem

dodane przez Anett
Ser to mojego Męża ulubiony dodatek do naleśników. Ja zjem, nawet lubię, ale wolę z dżemem 🙂
W lodówce stało akurat pół wiaderka sera (nie zużyłam całego do sernika). Miałam inaczej go spożytkować, ale Mąż był w domu i poprosił o naleśniki “ze srem” 😛 na deser po obiedzie – zgodziłam się, bo szybko się je robi (na pewno szybciej niż to co planowałam), a dawno nie robiłam z serem. Mężowi zrobiłam przyjemność, ser się nie zmarnował, ja nie straciłam dużo czasu 😉 jeszcze i kolację miałam z głowy 🙂 no same plusy 😀
Naleśniki znikały w trybie ekspresowym, a jak zwykle zrobiłam dużo (nigdy nie robię tak na jeden kęs;)).

Składniki:

Naleśniki:
1 litr mleka
4 szkl. mąki (+/- w zależności od typu)
2 jajka
3-4 płaskie łyżki cukru
2 łyżki oleju

Nadzienie:
500 g twarogu
2 żółtka
4-5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy

Opcjonalnie: masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Ze składników na naleśniki przygotowujemy ciasto i smażymy na złoty kolor. Szczegółowy przepis TUTAJ.
Ser mieszamy z jajkami aż się ze sobą połączą. Następnie z cukrem i cukrem wanilinowym do ich rozpuszczenia (ja to robię łyżką lub trzepaczką do jajek). Każdy naleśnik smarujemy w połowie serową masą, składamy na pół i jeszcze raz na pół. Możemy też posmarować całość i zwinąć w rulonik – co kto lubi.
Świetnie smakują podsmażone dodatkowo na maśle!

Pamiętajmy – tajemnica udanych naleśników tkwi w dobrze rozgrzanej patelni! 😉 ja smażę na teflonowej, więc nie używam dodatkowego tłuszczu poza tym w cieście. I takie właśnie naleśniki smakują nam najbardziej 😉

 

Inne propozycje dla Ciebie

6 komentarzy

Jolanta Klimek 14 stycznia 2015 - 23:15

Ja tak jak mąż lubię ze srem 😀 hihi 🙂 Znalazłam przepis na piątkowe naleśniczki 🙂

Reply
admin 15 stycznia 2015 - 14:45

Dzięki – polecam do wypróbowania 🙂 ja się przy Mężu też nauczyłam je jeść i nawet ostatnio u nas były 🙂 pozdrawiam 🙂

Reply
Jolanta Klimek 15 stycznia 2015 - 20:05

U mnie będą jutro, właśnie idę smażyć krążki 🙂

Reply
admin 16 stycznia 2015 - 16:40

Czekam więc Jolu z ciekawością na Twoją opinię 🙂

Reply
Jolanta Klimek 16 stycznia 2015 - 22:48

Naleśniki wyszły mi wyśmienite. Bardzo dobrze smażyło mi się krążki, zepsułam tylko jeden. I bardzo smakowało mi nadzienie. Zazwyczaj ser rozdrabniałam tylko z cukrem. Twoje nadzienie z jajkiem i cukrem waniliowym jest smaczniejsze 🙂

Reply
admin 17 stycznia 2015 - 09:21

Bardzo dziękuję za wypróbowanie i zdjęcie (już w galerii:)). Cieszę się, że smakowały i zapraszam do powracania do "mojej kuchni" 🙂 pozdrawiam 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu