Uwielbiam takie dania jak ten makaron z pieczonymi warzywami, fetą i arbuzem. Nie potrzeba wkładać dużego wysiłku w przygotowanie, a otrzymujemy pyszny, pełnowartościowy posiłek.
Tutaj zaskoczeniem może być arbuz, ale uwierz, że naprawdę robi robotę! Możesz go oczywiście pominąć, jeśli nie lubisz lub aktualnie nie jest dostępny w sklepie. Możesz też zainspirować się przepisem i zastąpić arbuz na przykład ziarenkami granatu. Baw się i szalej w kuchni, ogranicza Cię tylko wyobraźnia 😉
Ten przepis w formie filmu znajdziesz na MOIM INSTAGRAMIE TUTAJ – pamiętaj, aby zaobserwować moje konto po więcej pysznych inspiracji! 🙂
MAKARON Z PIECZONYMI WARZYWAMI, FETĄ I ARBUZEM
Składniki:
400 g makaronu (u mnie gniazda tagliatelle, może być też inny rodzaj, np. penne, pełnoziarnisty)
1 cukinia
2 pomidory
200 g pieczarek
0,5 pęczka szczypiorku
1 cebula
1 serek sałatkowy typu feta (opakowanie 160 g) – użyłam ziołowego
2 nieduże marchewki (lub jedna duża)
1 plaster arbuza
Dodatkowo:
1 płaska łyżeczka przyprawy do dań włoskich
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
około 2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
1/2 łyżeczki pieprzu
Jak przygotować makaron z pieczonymi warzywami, fetą i arbuzem”
Warzywa dokładnie umyj. Z cukinii odetnij końcówki, pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie w kawałki około 1-1,5 cm. Pomidory również pokrój w kawałki (możesz wcześniej pozbawić je skórki – w tym celu natnij na krzyż i polej wrzątkiem, skórka łatwo zejdzie). Marchewkę obierz i pokrój w dość cienkie plasterki, cebulę pokrój w piórka, a szczypiorek posiekaj. Plaster arbuza podziel na cztery części, żeby łatwiej było pozbyć się skórki i pokrój w dość dużą kostkę, mniej więcej 1,5-2 cm. Pieczarki posiekaj w półplasterki lub jak są małe mogą być też ćwiartki, a serek sałatkowy w kostkę.
Do naczynia żaroodpornego przełóż wszystkie warzywa, serek sałatkowy oraz arbuza. Następnie dodaj przyprawy – ostrożnie z solą, pamiętaj, że serek sałatkowy jest słony! Całość skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
W czasie, gdy warzywa się pieką ugotuj makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Przy odcedzaniu zostaw około 2/3 szklanki wody z jego gotowania.
Do naczynia z upieczonymi warzywami dodaj odcedzony makaron, całość wymieszaj. Dodaj jeszcze trochę odlanej wody spod gotowania makaronu – tyle, aby uzyskać odpowiednią dla Ciebie konsystencję sosu. Może być Ci potrzebna cała odlana woda, a może na przykład tylko 1/2 szklanki. Dzięki dodaniu wody całość nie wyjdzie sucha czy gęsta (bierz pod uwagę, że makaron może jeszcze wchłonąć trochę płynu w całym daniu i zgęstnieć po czasie).
P.s. Dania tego typu przed podaniem lubię posypać dodatkowo na przykład uprażonymi ziarnami słonecznika. Zazwyczaj prażę solidną porcję i po wystudzeniu przechowuję w słoiku. Mam dzięki temu gotowy dodatek do dań, sałatek czy kanapek.