Ciasto czekoladowo-makowe

dodane przez Anett
Ciasto czekoladowo-makowe, ciasto na święta, ciasto czekoladowe - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Ciasto czekoladowo-makowe powstało z połączenia znanego już w sieci przepisu na ciasto euforia i mojej fantazji. Pomyślałam, aby na święta tym razem sięgnąć po nowe inspiracje zamiast sprawdzonych, od lat powielanych ciast. Trochę był to ryzykowny krok 😉 gdyby coś nie poszło po mojej myśli. Tym bardziej, że robię zawsze duże blachy, by mieć czym się podzielić i mogłam w końcu nie mieć nic… Ale wszystko się udało, zrobiłam dwa nowe, przepyszne ciasta (i jeszcze jedno na Nowy Rok), które wchodzą do naszego okazyjnego menu. A może nawet na co dzień 😉

Ciasto czekoladowo-makowe to przepyszne, słodko-kwaśne połączenie. Rozpływa się w ustach! Biszkopt kakaowy i makowy nasączone są ponczem kawowym, a warstwy kremu czekoladowego przełamuje kwaskowa konfitura śliwkowa. Uwielbiam połączenie czekolady i śliwki! Ale tutaj można użyć też dowolnego innego, lekko kwaśnego dżemu, np. z czarnej porzeczki, owoców leśnych czy z kwiatów czarnego bzu. Można pokusić się też o jasną konfiturę, np. agrestową lub brzoskwiniową – efekt wizualny i smakowy może być zaskakująco ciekawy!

Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz czekoladowe i makowe wypieki! Ja na przykład za makiem w deserach nie przepadam, ale tutaj zupełnie mi to nie przeszkadzało.

CIASTO CZEKOLADOWO-MAKOWE

Składniki na biszkopt kakaowy:

3/4 szkl. mąki (użyłam tortowej)
2 mocno czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek rozmiar L
szczypta soli
3/4 szkl. cukru

Składniki na biszkopt makowy:

100 g masła 82% (miękkie, w temperaturze pokojowej)
1/2 szkl. cukru
4 jajka rozmiar L
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu amaretto (może być też migdałowy lub waniliowy)
150 g suchego maku

Składniki na krem czekoladowy + polewę:
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 puszka kajmaku (użyłam gostyńskiego 530 g)

Składniki na nasączenie:

3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
250 ml wody

Dodatkowo:

1 słoik kwaskowych powideł śliwkowych (lub z czarnego bzu, leśnych owoców czy z czarnej porzeczki)
opcjonalnie kolorowe posypki / wiórki kokosowe / starta czekolada

Jak przygotować ciasto czekoladowo-makowe:

Najlepiej, gdy wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło, by móc je później bez problemu ubić na puch. Szklanka o pojemności 250 ml, dolne wymiary blaszki 20x36cm – wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.

Przygotuj nasączenie: Kawę rozpuszczalną zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Biszkopt kakaowy:

Mąkę przesiej wraz proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Piana powinna być odpowiednio sztywna, tzn. nie wypadać z miski po jej odwróceniu (uważaj, aby nie przebić, wtedy białka podejdą wodą). Do ubitej piany stopniowo łyżka po łyżce dodaj cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie na najmniejszych obrotach miksera dodawaj po jednym żółtku i krótko zmiksuj tylko do połączenia.

Na tym etapie odstaw mikser. Do lśniącej piany w niewielkich porcjach dodawaj przesiane suche składniki, po każdej porcji mieszając łyżką lub szpatułką. Mieszaj ruchami od dołu ku górze, by nie zniszczyć struktury piany. Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej blaszki, wyrównaj wierzch i piecz w 175 stopniach około 35 minut. Sprawdzaj w trakcie pieczenia, może okazać się, że w Twoim piekarniku wystarczy tylko 30 minut lub będzie potrzeba wydłużyć czas do 40 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.

Biszkopt makowy:

Upiecz go w tej samej blaszce (lub drugiej, jeśli masz obie w tym samym wymiarze). Również wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna dodawaj partiami cukier i miksuj aż do rozpuszczenia. Ten etap jest taki sam jak w biszkopcie kakaowym.

W drugiej misce miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Następnie dodaj po jednym żółtku oraz ekstrakt i zmiksuj. Na koniec dodaj suchy mak i ponownie zmiksuj. Dwie łyżki masy dodaj do ubitych białek – zmiksuj. Następnie szpatułką wymieszaj zawartość obu misek. Gotową masę przelej do przygotowanej blaszki i piecz w 175 stopniach przez około 35-40 minut.

Krem czekoladowy:

Zwróć uwagę, że śmietankę należy podzielić na dwie porcje. Jedną podgrzewasz, drugą ubijasz!
Do miski wrzuć połamane obie czekolady – gorzką i mleczną (lub deserową). Wlej 100 ml śmietanki i umieść miskę nad kąpielą wodną (tzn. nad gotującą się w małym garnku wodą). Stale mieszając podgrzewaj na małej mocy aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Ten etap można zrobić po prostu w rondelku, ale trzeba uważać na moc palnika/płyty, by nie przypalić czekolady – wtedy zbyt zgęstnieje. Czekoladę odstaw do przestudzenia.

W misce ubij na sztywno pozostałe 250 ml śmietanki 30%, dodaj serek mascarpone i razem zmiksuj. Tutaj nie będzie problemu, by jednocześnie ubijać śmietankę z mascarpone, też uzyskasz gęsty krem. Następnie dodawaj stopniowo kajmak i miksuj do połączenia. Na koniec do masy dodaj przestudzoną, rozpuszczoną wcześniej czekoladę ze śmietanką i ponownie zmiksuj całość na jednolity krem. Dobrze jest zebrać szpatułką krem z boków i dna, by na pewno całość dokładnie ze sobą połączyć.

Z gotowego kremu odłóż 5-6 łyżek do miseczki – to będzie nasza polewa. Na czas studzenia biszkoptów krem wstaw do lodówki.

Przełożenie ciasta czekoladowo-makowego:

Biszkopt kakaowy oddziel od papieru, na którym się piekł i przekrój na dwa blaty. Blaszkę, w której piekły się biszkopty wyłóż papierem do pieczenia (może to być ten sam papier użyty wcześniej do pieczenia).

Na spód połóż dolny blat kakaowego biszkoptu i nasącz go 1/3 zimnej kawy. Nasączony biszkopt posmaruj połową powideł śliwkowych i wyłóż na nie połowę krem czekoladowego. Następna warstwa to biszkopt makowy – ułóż go na kremie, nasącz 1/3 zaparzonej kawy i posmaruj resztą powideł. Rozprowadź pozostałą połowę kremu czekoladowego i połóż na wierzchu górny blat biszkoptu kakaowego. Górę także nasącz pozostałą kawą. Na koniec wierzch posmaruj odłożonym wcześniej kremem czekoladowym. Możesz dowolnie udekorować ulubioną posypką lub zostawić w takiej formie. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego! 😉

Po więcej inspiracji zapraszam do przejrzenia całej kategorii CIASTA na blogu. Zaobserwuj mnie też na INSTAGRAMIE, by na bieżąco śledzić jakie pyszności niedługo pojawią się na blogu 🙂

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu