Sernik kajmakowy – pisząc ten przepis już wiem, że będzie hitem w wielu domach! Sernik kajmakowy jest obłędny, kremowy, rozpływa się w ustach. Polewa jest doskonałym wykończeniem całości. Spróbujesz – przepadniesz 🙂
Polecam przepis na sernik kajmakowy na co dzień po prostu do kawy, ale też na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne, święta czy sylwestra. Proponuję jednak zwiększać od razu proporcje i piec w dużej blaszce 😉 zniknie cały na pewno! 🙂
Sernik kajmakowy
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Spód:
herbatniki lub biszkopty (ja użyłam herbatników, na okrągłą formę użyłabym biszkoptów)
Masa serowa kajmakowa:
1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja zazwyczaj używam gotowego z wiaderka)
250 g mascarpone
6 jajek
2 łyżki cukru brązowego (może być też biały)
2 opakowania cukru wanilinowego
1 puszka (460 g) kajmaku (użyłam o smaku advokat)
1 opakowanie budyniu (użyłam o smaku cappuccino, ale może być też śmietankowy czy waniliowy)
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie bez mąki – wtedy dodaj dwa budynie zamiast jednego)
Polewa pieczona:
250 g schłodzonej śmietanki 30 % lub 36 %
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować sernik kajmakowy?
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż herbatniki lub biszkopty tworząc spód sernika.
Do miski przełóż ser twarogowy oraz mascarpone, wbij jajka i krótko zmiksuj do połączenia całości. Następnie dodaj oba cukry i ponownie zmiksuj. Do sera dodawaj partiami po 2-3 łyżki masę kajmakową, po każdej porcji miksując całość do połączenia. Na koniec dodaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną (lub proszek budyniowy z dwóch opakowań zamiast mąki) i całość zmiksuj przez około 3-4 minuty.
Gotową masę serową przelej ostrożnie na herbatnikoww spód (powoli, aby herbatniki się nie podniosły pod wpływem silnego strumienia masy). Wyrównaj wierzch i wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Następnie obniż temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.
Pod koniec pieczenia ubij śmietankę z cukrem pudrem na puszystą masę. Jogurt naturalny wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej oraz sokiem z cytryny i dodaj do śmietanki, ponownie zmiksuj całość.
Polewę wylej na upieczony sernik i wstaw całość ponownie do piekarnika – piecz około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni.