Domowa w臋dlina = najlepsza i najzdrowsza! A jeszcze je艣li tak jak u mnie – mi臋so jest z wiadomego pochodzenia to ju偶 rewelacja! 馃檪
Boczek? No nie przepadam… Owszem zjem, ale tylko sma偶ony lub na przyk艂ad jako skwareczki do kopytek, pyz贸w, ziemniak贸w, sa艂atek… Za to m贸j M膮偶 uwielbia, w nocy go obudzi膰 i powiedzie膰, 偶e jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje 馃檪 je艣li wi臋c piek臋 to dla Niego.
Szynk臋 pieczon膮 uwielbiam o ile nie jest zbyt t艂usta. Ja zreszt膮 w og贸le nie lubi臋 t艂ustych w臋dlin. Niestety – SMAK MI臉SA TKWI W T艁USZCZU i musz臋 si臋 z tym pogodzi膰, czy tego chc臋 czy nie 馃檪
To by艂 m贸j debiut w pieczeniu mi臋s w zaciszu domowym – udany i to do pot臋gi N-tej 馃榾 wiem skromno艣膰 – ale taka prawda 馃檪
Postanowi艂am zamarynowa膰 mi臋so razem i upiec te偶 razem. Tylko z innymi dodatkami. By膰 mo偶e dzi臋ki wsp贸lnemu pieczeniu mieli艣my porcj臋 naprawd臋 doskona艂ego mi臋sa, kt贸re bardzo szybko znik艂o – 艣mia艂am si臋, 偶e si臋 narobi艂am, a jedzenia na jeden dzie艅: 艣niadanie + kolacja 馃檪
Ta pierwsza porcja by艂a w zasadzie pr贸b膮 moich umiej臋tno艣ci. Kolejne by艂y ju偶 poka藕nych rozmiar贸w, dzi臋ki czemu troch臋 rozda艂am i namrozi艂am dla nas tyle, 偶e wystarczy艂o na kilka dni.
I po co to kupowa膰 w sklepie z konserwantami? 馃檪
1-1,5 kg szynki
1-1,5 kg boczku
7 li艣ci laurowych (Prymat)
10 ziaren ziela angielskiego (Prymat)
1 艂y偶eczka pieprzu ziarnistego (Prymat)
4-5 艂y偶ek soli
2 艂y偶ki maggi/sosu sojowego
kilka z膮bk贸w czosnku
Sk艂adniki na glazur臋 szynki:
1 艂y偶eczka musztardy chrzanowej (Prymat)
1 艂y偶eczka sosu sojowego
1 艂y偶eczka rozmarynu (Prymat)
1 op. marynaty do mi臋s z gorczyc膮
szczypta kminku mielonego (Prymat)
szczypta pieprzu czarnego mielonego (Prymat)
2 艂y偶ki oliwy z oliwek
Sk艂adniki na glazur臋 boczku:
1-1,5 艂y偶eczki rozmarynu (Prymat)
szczypta kminku mielonego (Prymat)
2-3 艂y偶ki oliwy z oliwek
Pozostawiamy na minimum dob臋 w ch艂odnym miejscu.
papierowym. Nacinamy na ca艂ej powierzchni i szpikujemy pokrojonymi
kawa艂kami czosnku.
i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do oko艂o 200 stopni.
przykrywamy brytfann臋 foli膮 aluminiow膮. Zmniejszamy temperatur臋 do
150-160 stopni. Pieczemy jeszcze oko艂o 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia mo偶na kilka razy pola膰 mi臋so sosem z brytfanny.
Jednak nie jest to konieczne (ja nawet nie pr贸bowa艂am tego robi膰), bo pod foli膮 sos dobrze paruje i
otrzymujemy kruche i soczyste pieczyste 馃檪
Ja zawsze pr贸buj臋 zalewy-sprawdzam czy jest odpowiednio s艂ona i przyprawiona.
