4,9K
Lubisz zaskakiwać gości na przyjęciach? 🙂 jeśli tak, to ten przepis jest idealny właśnie na taką okazję! 🙂 torcik serowo-warzywny to propozycja przystawki na stół w formie tortu – połączenie wytrawnego sernika z sałatką. Pyszny, wyrazisty smak z atrakcyjnym wyglądem. Wiosenne kolory przyjemnie się kojarzą, a że zbliżają się Święta Wielkanocne, to polecam przepis szczególnie na tą okazję – na stole będzie pysznie i efektownie!
Na pierwszy rzut oka taki torcik serowo-warzywny wydaje się pracochłonny – nic bardziej mylnego! Nie potrzebujesz nawet miksera! Ciasto zagniotłam w czasie, gdy podsmażały się warzywa, zanim spód się podpiekł, te były już wystudzone, więc szybko przemieszałam je z serkiem i mozzarellą, zrobiłam roladki i siup znów do piekarnika! Wydaje się, że nie wiadomo ile roboty, a tak naprawdę szybka sprawa i w dodatku nie dość, że smaczny efekt, to jeszcze wizualnie (szczególnie w przekroju) wygląda super!
Polecam, jak wspomniałam, na okazyjne przyjęcie, ale także na przykład na śniadanie, czy kolację.
Sprawdź też mój przepis na Sałatkę tortową ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście.
PRZEPIS NA TORCIK SEROWO-WARZYWNY
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej tortowej
3/4 kostki zimnego masła
2 jajka
2 łyżki odciśniętego szpinaku rozdrobnionego Hortex
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka pokruszonego drobno czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Nadzienie serowo-warzywne:
500 g chudego serka śmietankowego
1 op. mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex
150 g tartego sera mozzarella
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól ziołowa do smaku
pieprz ziołowy do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
125 g serka kremowego (użyłam o smaku bazylii z pomidorami, ale może być inny)
Sposób przygotowania:
Nadzienie serowe: Mieszankę meksykańską przesmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni i połowę tartej mozzarelli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto: Szpinak wcześniej rozmrażamy w misce (około 3 łyżki). Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i jajka oraz przyprawy i odciśnięty szpinak. Szybko i energicznie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było za suche i nie chciało się połączyć można dodać odrobinę soku z wyciskanego szpinaku. Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 i 2/3.
Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na okrąg odrobinę większy od tortownicy (średnica 21cm) i wykładamy nim dno (tortownicę w całości wykładamy papierem do pieczenia, boki też) robiąc z nadmiaru ciasta niedużą zakładkę. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt (u mnie wyszło około 35x25cm), smarujemy serkiem kremowym, posypujemy drugą połową tartej mozzarelli i zwijamy w roladę (wzdłuż długiego boku, by było jak najwięcej „ślimaka”). Roladę kroimy na kawałki szerokości około 1,2-1,5cm.
Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną masę serowo-warzywną, wyrównujemy wierzch i układamy na nim roladki (ciasno obok siebie). Całość wstawiamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Nad tortownicą wstawiamy pustą blaszkę, by nie spiec wierzchu (pod koniec można ją wyjąć, by ładnie zrumienić górę).

20 komentarzy
Cudo,cudo,cudo! Anetka uwielbiam Twoją kreatywność! Robisz rewelacja dania! Twoi najbliżsi mają dobrze z Tobą! Oczywiście, trzymam mocno kciuki:)
Dziękuję Monia, ale… zawstydzasz mnie 😉 moje pomysły są tak samo dobre jak Twoje, a może nawet moje gorsze! ;)))
Anetko to szczera opinia a nie kurtuazja:)
W takim razie podziękowania potrójne 😉 :*
Wspaniały ☺
Dziękuję 😉
Genialnie to wymyśliłaś!
😉 na szczęście wyszło smacznie :)))
Świetny pmysl na wytrawny tort :
Dziękuję Asiu 🙂
To mi się podoba!
Dzięki 😉
Wygląda apetycznie 😀 choć u mnie odpada ze względu na mąkę pszenną itp, gdyż jestem na diecie bezglutenowej, ale może kiedyś wypróbuje zamieniając składniki na bezglutenowe 🙂
Nie wiem czy jest przepis, którego nie można przerobić na gluten free, dlatego polecam spróbować też z tym 🙂 cieszy i wyglądem i smakiem 😉
No super wygląda, serio 🙂 na przyjęcie idealna przystawka.
Dziękuję, bardzo mi miło 😉
Poza tym, że musi smakować obłędnie, to efektownie wygląda, a przecież święta za pasem i nie ma powodu by na stole było nudno. Skorzystam chyba:)
Dokładnie! 🙂 można i zjeść smacznie i zaskoczyć wizualnie 😉 polecam przepis 🙂
Wygląda super. Podany na przyjęciu na pewno zaskoczy gości. 🙂
Dziękuję i zgadzam się, że taki "torcik" będzie zaskoczeniem 🙂