Torcik serowo-warzywny
Lubisz zaskakiwać gości na przyjęciach? 🙂 jeśli tak, to ten przepis jest idealny właśnie na taką okazję! 🙂  torcik serowo-warzywny to propozycja przystawki na stół w formie tortu – połączenie wytrawnego sernika z sałatką. Pyszny, wyrazisty smak z atrakcyjnym wyglądem. Wiosenne kolory przyjemnie się kojarzą, a że zbliżają się Święta Wielkanocne, to polecam przepis szczególnie na tą okazję – na stole będzie pysznie i efektownie!
Na pierwszy rzut oka taki torcik serowo-warzywny wydaje się pracochłonny – nic bardziej mylnego! Nie potrzebujesz nawet miksera! Ciasto zagniotłam w czasie, gdy podsmażały się warzywa, zanim spód się podpiekł, te były już wystudzone, więc szybko przemieszałam je z serkiem i mozzarellą, zrobiłam roladki i siup znów do piekarnika! Wydaje się, że nie wiadomo ile roboty, a tak naprawdę szybka sprawa i w dodatku nie dość, że smaczny efekt, to jeszcze wizualnie (szczególnie w przekroju) wygląda super!
Polecam, jak wspomniałam, na okazyjne przyjęcie, ale także na przykład na śniadanie, czy kolację.

Sprawdź też mój przepis na Sałatkę tortową ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście.


PRZEPIS NA TORCIK SEROWO-WARZYWNY

Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej tortowej
3/4 kostki zimnego masła
2 jajka
2 łyżki odciśniętego szpinaku rozdrobnionego Hortex
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka pokruszonego drobno czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Nadzienie serowo-warzywne:
500 g chudego serka śmietankowego
1 op. mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex
150 g tartego sera mozzarella
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól ziołowa do smaku
pieprz ziołowy do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
125 g serka kremowego (użyłam o smaku bazylii z pomidorami, ale może być inny)
Sposób przygotowania:
Nadzienie serowe: Mieszankę meksykańską przesmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni i połowę tartej mozzarelli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto: Szpinak wcześniej rozmrażamy w misce (około 3 łyżki). Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i jajka oraz przyprawy i odciśnięty szpinak. Szybko i energicznie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było za suche i nie chciało się połączyć można dodać odrobinę soku z wyciskanego szpinaku. Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 i 2/3.
Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na okrąg odrobinę większy od tortownicy (średnica 21cm) i wykładamy nim dno (tortownicę w całości wykładamy papierem do pieczenia, boki też) robiąc z nadmiaru ciasta niedużą zakładkę. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt (u mnie wyszło około 35x25cm), smarujemy serkiem kremowym, posypujemy drugą połową tartej mozzarelli i zwijamy w roladę (wzdłuż długiego boku, by było jak najwięcej „ślimaka”). Roladę kroimy na kawałki szerokości około 1,2-1,5cm.
Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną masę serowo-warzywną, wyrównujemy wierzch i układamy na nim roladki (ciasno obok siebie). Całość wstawiamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Nad tortownicą wstawiamy pustą blaszkę, by nie spiec wierzchu (pod koniec można ją wyjąć, by ładnie zrumienić górę).
Torcik serowo-warzywny
Torcik serowo-warzywny
Torcik serowo-warzywnyTorcik serowo-warzywny

Inne propozycje dla Ciebie

20 komentarzy

Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 9 marca 2017 - 20:14

Cudo,cudo,cudo! Anetka uwielbiam Twoją kreatywność! Robisz rewelacja dania! Twoi najbliżsi mają dobrze z Tobą! Oczywiście, trzymam mocno kciuki:)

Reply
admin 10 marca 2017 - 10:23

Dziękuję Monia, ale… zawstydzasz mnie 😉 moje pomysły są tak samo dobre jak Twoje, a może nawet moje gorsze! ;)))

Reply
Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 10 marca 2017 - 18:36

Anetko to szczera opinia a nie kurtuazja:)

Reply
admin 12 marca 2017 - 23:32

W takim razie podziękowania potrójne 😉 :*

Reply
natalia20041989 9 marca 2017 - 20:20

Wspaniały ☺

Reply
admin 10 marca 2017 - 10:25

Dziękuję 😉

Reply
kuchnia w czekoladzie 9 marca 2017 - 20:28

Genialnie to wymyśliłaś!

Reply
admin 10 marca 2017 - 10:24

😉 na szczęście wyszło smacznie :)))

Reply
Smakołyki Asi 9 marca 2017 - 21:24

Świetny pmysl na wytrawny tort :

Reply
admin 10 marca 2017 - 10:24

Dziękuję Asiu 🙂

Reply
Aga Milutka 11 marca 2017 - 17:34

To mi się podoba!

Reply
admin 12 marca 2017 - 23:33

Dzięki 😉

Reply
Paulina 14 marca 2017 - 22:26

Wygląda apetycznie 😀 choć u mnie odpada ze względu na mąkę pszenną itp, gdyż jestem na diecie bezglutenowej, ale może kiedyś wypróbuje zamieniając składniki na bezglutenowe 🙂

Reply
admin 6 kwietnia 2017 - 22:13

Nie wiem czy jest przepis, którego nie można przerobić na gluten free, dlatego polecam spróbować też z tym 🙂 cieszy i wyglądem i smakiem 😉

Reply
Marta Jadzia 6 kwietnia 2017 - 10:10

No super wygląda, serio 🙂 na przyjęcie idealna przystawka.

Reply
admin 6 kwietnia 2017 - 22:14

Dziękuję, bardzo mi miło 😉

Reply
ivona kosinska 6 kwietnia 2017 - 10:20

Poza tym, że musi smakować obłędnie, to efektownie wygląda, a przecież święta za pasem i nie ma powodu by na stole było nudno. Skorzystam chyba:)

Reply
admin 6 kwietnia 2017 - 22:15

Dokładnie! 🙂 można i zjeść smacznie i zaskoczyć wizualnie 😉 polecam przepis 🙂

Reply
Podwójna Porcja 6 kwietnia 2017 - 10:42

Wygląda super. Podany na przyjęciu na pewno zaskoczy gości. 🙂

Reply
admin 6 kwietnia 2017 - 22:16

Dziękuję i zgadzam się, że taki "torcik" będzie zaskoczeniem 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu