Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Pączki wiedeńskie, tzw. gniazdka

Pączki wiedeńskie, tzw. gniazdka

dodane przez Anett
Pączki wiedeńskie, tzw. gniazdka, pączki, tłusty czwartek, karnawał, ciasto parzone

Pączki wiedeńskie, tzw. gniazdka to kolejny rodzaj smażonych pyszności z ciasta parzonego. Ciasto jest w sumie podobne, jak na CHURROSY, może nawet być takie samo, ale w tym przepisie zamiast wody użyłam mleka. Po przepis na nie zajrzałam na Moje Wypieki, gdzie w składnikach była woda, ale z rozpędu sięgnęłam do lodówki po mleko i wlałam do garnuszka. Już tak zostawiłam, ale pączki wyszły i tak smaczne! Dodałam do nich 1 łyżeczkę cukru waniliowego, bo prawdę mówiąc nie przepadam za lukrowanymi pączkami, a tak ciasto było smaczne i bez niego. Z lukrem zrobiłam tylko kilka, które widzisz na zdjęciu. Kilka oprószyłam cukrem pudrem, a resztę jedliśmy bez niczego. I tak są pyszne! Najlepiej smakują świeże, ale ja smażyłam je w środku nocy, więc tylko na 2 świeże sobie pozwoliłam.


PRZEPIS NA PĄCZKI WIEDEŃSKIE, TZW. GNIAZDKA

Składniki:
(w przepisie 1 szkl. ma 235 ml)

1 szkl. mleka (możesz użyć wody)
1 i 1/3 szkl. mąki (około 200 g)
100 g masła 82 % tłuszczu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (*opcjonalnie)
4-5 jajek
szczypta soli
olej do smażenia

Opcjonalnie:
cukier puder
lukier

Sposób przygotowania:

Mleko z masłem zagotuj w rondelku, zmniejsz płomień i wsyp przesianą wcześniej mąką. Cały czas podgrzewając i energicznie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) połącz składniki na jednolitą masę. Zestaw na bok i ostudź.

Do przestudzonej masy wbijaj po jednym jajku i przy pomocy miksera, blendera lub drewnianej pałki/łyżki ucieraj całość na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być dość gęsta, lśniąca i odchodzić od garnka.

Przygotuj papier do pieczenia – możesz pociąć na kwadraty i posmarować je masłem lub gniazdka wyciskać na rozłożonym płacie natłuszczonego papieru i dopiero wtedy wyciąć (ja pocięłam od razu, być może przy rozcinaniu na koniec będzie szybciej). Nałóż masę do rękawa cukierniczego z nałożoną końcówką duża gwiazdka i wyciskaj masę formując na papierze okręgi.

Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej, wkładaj pączki razem z papierem (papier u góry) i usuwaj go, gdy odejdzie od ciasta. Gdy jedna strona będzie złocista obróć i zrumień drugą.

Jeśli lubisz, gotowe pączki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (ja lukier przygotowałam z około 7-8 łyżek cukru pudru, 4 łyżek gorącej wody i 1 łyżki soku z pomarańczy-mieszałam, aż nie było grudek i przestudziłam).
Możesz też przygotować sos czekoladowy, np. TAKI robiłam do churrosów.

Pączki wiedeńskie, tzw. gniazdka, pączki, tłusty czwartek, karnawał, ciasto parzone, kolorowy przepisownik

Zajrzyj też po inne przepisy na karnawał:

Churros, czyli pączki hiszpańskie

Pączuszki serowe z bananowym nadzieniem (bez drożdży, ekspresowe)

Pączki z dżemem (od szklanki)

Faworki francuskie (ekspresowe)

Faworki cake pops (faworki na patyku) i faworki dwa kolory (black&white)

Faworki (ale nie chrust!)

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu