Strona główna Kategorie przepisówImprezowe menu Udka kurczaka pieczone z warzywami

Udka kurczaka pieczone z warzywami

dodane przez Anett
Udka kurczaka pieczone z warzywami, palki z kurczaka z warzywami, palki z warzywami, palki z piekarnika, udka z piekarnika, obiad z piekarnika - Kolorowy Przepisownik

Udka (obojętnie czy same pałki jak tutaj, czy inne części też), często przygotowuję w taki sposób, żeby jednocześnie z mięsem mieć warzywny dodatek. Zimą sięgam po mrożonki, latem po świeżutkie i pachnące warzywa z ogródka lub straganu. Udka kurczaka pieczone z warzywami to jedno z moich ulubionych dań, ale w różnej kombinacji smaków!

Mięso jest bardzo aromatyczne dzięki wcześniejszemu namoczeniu w solance i pieczeniu w towarzystwie aromatycznych składników. Również warzywa pieczone w a’la bulionie, który sam się tworzy wprost rozpływają się w ustach. I o to chodzi! Tego typu dania jak dla mnie nie wymagają już niczego więcej – wystarczy mi to, co na blaszce. A jeszcze jak razem upiec ziemniaki to już poezja. Niemniej – danie smakuje tak samo z dodatkami (ziemniaki, kasza, makaron), jak i z chlebem. Lub bez niczego.

Przepis z kategorii mało pracochłonnych 😉

Znamy się już trochę… Więc wiesz jak bardzo cenię sobie oszczędność pracy i czasu w kuchni 😉 bo to, że lubię gotować, nie znaczy, że siedzę nad garami od rana do wieczora. A już na pewno nie znaczy, że lubię zmywać 😀 na szczęście chociaż to już mam z głowy 😀 Ale do brzegu… Ten przepis jest z jednego gara 😉 blachy właściwie. Szybko zrobisz, mało mycia. Ja po tego typu rozwiązania sięgam zazwyczaj w niedziele i święta, bo dzięki temu więcej czasu spędzam z rodziną, a obiad robi się w piekarniku sam. Poza namaczaniem udek (ale i to się samo robi, wystarczy posolić wodę i wrzucić udka), roboty masz jeszcze na… 15 minut? Moooże 20. Ale to przy słabych ruchach 😉 to danie robi się ekspresowo! I potem już tylko pieczesz 😉

Jeśli znasz już mój przepis na Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie – to świetnie! Swoją drogą ze statystyk wiem, że ten przepis jest bardzo chętnie klikany i zupełnie mnie to nie dziwi 😉 dlatego jeśli nie znasz, to klikaj też po niego 😉 są podobne, ale jednak inne… Oba warte przygotowania, oba polecam i gwarantuję, że będzie pysznie 😉 o ile oczywiście lubisz warzywa, których używam do przepisów 😀

P.s. Jakich części kurczaka użyjesz zależy wyłącznie od Ciebie. Ja takie przepisy zamieszczam pod “udka” (nawet, gdy używam samych pałek, jak tutaj), bo wtedy w foto spisie przepisów są obok siebie i łatwo je odszukać 😉


UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI

Składniki:

12-15 części kurczaka (u mnie pałki)
1 czerwona papryka
1 słodka papryka (jak nie masz daj 2 czerwone zwykłe)
1 cukinia
1 bakłażan
10-13 pomidorków koktajlowych (lub pokrojone duże)
250 g mini pieczarek (jak masz większe możesz pokroić)
1 główka czosnku
1 cebula
10-15 listków świeżej bazylii

Sos:
200 g śmietany 30 %
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka lubczyku
1 łyżka majeranku
sól (polecam himalajską) i ostra papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Udka oczyść, umyj i wrzuć do garnka/miski z dobrze osoloną wodą. Odstaw na minimum 4 godziny (najlepiej na noc). Dzięki temu trochę “najdą” solą również w środku. Następnie odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.

Warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w dosyć duże cząstki. Cukinię i bakłażana pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek tylko podziel na ząbki i obierz. Pomidorki przekrój na połówki lub zostaw całe. Mini pieczarki zostaw całe lub przekrój na połówki.

Na blachę (polecam z papierem do pieczenia, aby ją zabezpieczyć) lub do rękawa do pieczenia przełóż warzywa, dodaj odsączone z wody udka kurczaka i całość przemieszaj z przygotowanym z podanych składników sosem. Porozrzucaj kawałeczki masła i listki bazylii oraz czosnek.

Blachę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć folię, aby zrumienić udka i trochę zredukować sos.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis
No images found!
Try some other hashtag or username

Inne propozycje dla Ciebie

7 komentarzy

Asia-966 13 lutego 2019 - 10:10

Halo, Aneta! Znalazłam potrzebny mi przepis na udka z warzywami w języku włoskim (mieszkam w Kalabrii), ale chciałam porównać czy coś podobnego znajdę po polsku, i masz!! Chyba je połączę i skomponuję mój osobisty przepis: we włoskim moczymy mięso i warzywa w mieszaninie sosu sojowego, cukru trzcinowego i wody przez co najmniej 2 godziny- tak zrobię, ale użyje twojego zestawu warzyw, bo masz pomidorki koktajlowe i pieczarki, bardzo lubię. Pominę bakłażan, bo lubię tylko w jednej wersji (grillowany, z oliwą z oliwek i przyprawami). Zobaczymy co z tego wyjdzie. Idę po sos sojowy i warzywa. Pozdrawiam z Catanzaro!

Reply
Anett 18 lutego 2019 - 01:30

Bardzo się cieszę i sądząc po dacie komentarza zapewne przepis już wypróbowany 😉 mam nadzieję, że smakowało, a tego marynowania sama spróbuję 😉 zazwyczaj moczę mięso tylko w solance, chyba, że do grillowania lub pieczenia w kawałku na kanapki – to w marynacie. Ale zapowiada się bardzo pysznie z taką marynatą i warzywami! Pozdrawiam 🙂

Reply
Ewelina 10 maja 2019 - 08:14

Dzisiaj będę robiła według tego przepisu bo ni się bardzo spodobał. Tylko dwa pytania: 1. Czy mogę zrobić w naczyniu żaroodpornym? 2. Robię z 23 pałek i podwójnej ilości warzyw. Na ile czasu wstawić taką porcję?

Reply
Anett 18 maja 2019 - 23:35

Trochę późno zobaczyłam komentarz… Mam nadzieję, że przepis został wypróbowany i smakowało 😉
Naczynie żaroodporne też się sprawdzi, a przy większej ilości czas pieczenia będzie dłuższy. O ile? Trudno powiedzieć, zależy od ułożenia składników, ale pod przykryciem raczej nie będzie to dużo dłużej. Może około 20 minut?
Jak robię kurczaka na ryżu z warzywami w naczyniu, to muszę czasem trzymać dłużej, jeśli naczynie będzie pełne. Ale tam też ryż musi się “ugotować” podczas pieczenia, więc trochę inaczej.

Reply
Madzia 8 sierpnia 2019 - 13:53

Idealny przepis na aktualną porę roku. Udka kurczaka jem regularnie przez cały rok, ale własnie nie miałam pomysłu na to jak wykorzystać do nich warzywa, których aktualnie mamy w sklepach pod dostatkiem – papryke i cukinie. Teraz juz wiem , dzieki za inspiracje!

Reply
Anett 10 sierpnia 2019 - 16:37

Dziękuję – wszystko się zgadza, warzyw pod dostatkiem, a przepis warty wypróbowania 🙂
P.s. Link do sklepu usunięty przez Administratora 🙂

Reply
nowakmariola 7 stycznia 2020 - 14:29

super! =D kupiłam ostatnio ćwiartki z kurczaka dobrowolskich i właśnie chciałam przygotować je inaczej niż zwykle. Przepis nada się idealnie i jest prosty!

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu