Strona główna Kategorie przepisówFIT przepisy Koktajl na soku z kiszonych ogórków, z gotowanym mięsem, rzodkiewką i jabłkiem

Koktajl na soku z kiszonych ogórków, z gotowanym mięsem, rzodkiewką i jabłkiem

dodane przez Anett
Koktajl sam w sobie jest bardzo sycący, z powodzeniem może stanowić
jeden z pięciu zalecanych posiłków w ciągu dnia. Całość kryje w sobie
moc witamin, wapnia, białka… Pełnowartościowy posiłek, dlatego polecam każdemu, także osobom na diecie.
Tak się zastanawiam pisząc ten przepis… Czy to jeszcze koktajl, czy może już zupa a’la chłodnik? 😉 trudno ocenić, ale skłoniłam się w nazwie w stronę koktajlu, bo takie było zamierzenie początkowe i nawet Córcia wypiła mi go słomką 😉 natomiast dodaję mu etykietę “Chłodniki”, bo w swej sytości i składnikach tu też pasuje.
W składnikach jest kawałek mięsa z rosołu lub innej zupy. Okazuje się, że do takiego napoju także można go wykorzystać 🙂 u nas z reguły to mięso jest od razu zjadane, a jeśli nie i jest go wystarczająco dużo to robię potrawkę do drugiego dania. Czasem pasztet (w tym celu to i mrożę, by zebrać większą ilość). A tym razem zostało go tak śmiesznie mało, że posłużył mi za inspirację na pożywny napój, który dodatkowo można jeszcze modyfikować w smaku o to, co jest w lodówce (np. liść sałaty, świeży ogórek). Do swojego wrzuciłam też pietruszkę i seler z tej samej zupy (to ogórkowa była akurat-stąd sok z kiszonych ogórków), dzięki czemu całość nabrała smaku i aromatu.
Spróbujesz? 😉
Składniki:
1/4 połówki ugotowanej piersi kurczaka (z rosołu, zupy)
2 ugotowane pietruszki
1/2 ugotowanego selera
5-6 rzodkiewek
250 g jogurtu naturalnego 0%
1/2 dużego jabłka
1 szkl. soku z kiszonych ogórków
1 szkl. wody
1 gałązka bazylii – listki
1 łyżka świeżej rzeżuchy
Sposób przygotowania:
Mięso i warzywa z zupy rozdrabniamy i wrzucamy do kielicha blendera. Rzodkiewkę i jabłko myjemy, rzodkiewki pozbawiamy ogonków, a jabłko nasion. Kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do mięsa w blenderze. Zalewamy sokiem z ogórków, jogurtem i wodą, dodajemy rzeżuchę i listki bazylii. Całość blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Opcjonalnie można dolać więcej wody, by konsystencja była bardziej płynna – to już według własnych upodobań.
image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Tarka i Miarka 24 kwietnia 2017 - 14:05

Wow. Wspaniała inspiracja.

Reply
admin 25 kwietnia 2017 - 21:54

Dziękuję 🙂 miło mi to czytać, a połączenie choć może zaskakuje to jest bardzo smaczne 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu