Strona główna Kategorie przepisówImprezowe menu Pieczona pierś z indyka w lubczyku (dla dzieci)

Pieczona pierś z indyka w lubczyku (dla dzieci)

dodane przez Anett
Kolejna propozycja pysznej wędlinki dla najmłodszych pociech – nie słona, aromatyczna, w sam raz na kanapeczki malucha 🙂 dla dorosłych należałoby bardziej posolić wodę, w której mięso się moczy.

Składniki:
1,5-2kg filet z indyka
3 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka tymianku
1 duża cebula
5 liści laurowych
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon i zanurzamy w wodzie w dodatkiem soli i 1 łyżeczki lubczyku. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia osuszamy je papierowym ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy oliwą i oprószamy suszonym lubczykiem (można użyć świeżego) oraz tymiankiem. Dookoła rozkładamy liście laurowe i pokrojoną na cząstki cebulę.
Pieczemy około 2 godziny w 180 stopniach.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

1 Komentarz

Adventuresinthekitchen 25 maja 2015 - 13:36

Smacznie wygląda 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu