Strona główna Kategorie przepisówFIT przepisy Sałatka z tortellini ze szparagami

Sałatka z tortellini ze szparagami

dodane przez Anett
Salatka z tortellini ze szparagami, zdrowa fit salatka, szybka salatka - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Sałatka z tortellini ze szparagami to danie przygotowane przez moją ośmioletnią córkę. Szczerze jej przyznałam i przyznaję się publicznie, że genialnie to wymyśliła! Szparagi – to jedno akurat ja podpowiedziałam jak kręciła się po kuchni co tu jeszcze można dać… Bo dosłownie kilka smętnych ostatnich zostało w lodówce po śniadaniu. Ale cała reszta, czyli składniki i wykonanie to dzieło dziecka! Pod moim nadzorem, bo jak chce gotować i smażyć to do pewnych etapów jeszcze jej nie dopuszczam (np. nie pozwalam jeszcze odcedzać makaronu, smaży niektóre rzeczy sama, ale po nadzorem dorosłej osoby). Moje są tu jednak tylko zdjęcia, nie mogłam się oprzeć, rzuciłam robotę i pocykałam kilka fotek! I choć blog jest mój, to na publikację przepisu zgodę od córki dostałam 😉

Od najmłodszych lat dziewczynki towarzyszą mi w domowych czynnościach ze szczególnym uwzględnieniem gotowania 😉 i polecam pozwalać dzieciom na pomaganie, podjadanie i wymyślanie, jeśli tego chcą oczywiście. Jest potem bałagan (jak ja gotuję to też jest), pewne rzeczy robimy dłużej z pomocnikami na pokładzie, ale serio – nie ma lepszej zabawy dla dzieci! Spędzają jednocześnie czas z rodzicem/rodzicami, chętniej jedzą to co same zrobiły/pomagały i rozładowują pokłady kreatywności! 😉

No i nie ma też nic lepszego niż wstać w sobotę czy niedzielę prosto na przygotowane i pięknie podane śniadanie!

UWAGA: Składniki na sałatkę z tortellini ze szparagami podaję w ilościach orientacyjnych – w zależności od tego ile ma być porcji, bo tak naprawdę czy dodasz więcej sałaty, marchewki czy szparagów to od Ciebie zależy. Chodzi o główny zamysł wykonania poszczególnych etapów w tej konkretnej sałatce.
Świetnym pomysłem będzie dodanie dressingu na bazie oleju, wody i ziół, ale będzie pasował też jogurtowy czy klasyczny winegret.

Baw się przepisami…

Jak widać pyszne danie może przygotować nawet dziecko, nie trzeba wybitnej praktyki kulinarnej, żeby bawić się jedzeniem (w dobrym znaczeniu tych słów – nie marnujemy, pamiętaj!) i wymyślać pyszne dania.
Zuzia tutaj użyła tortellini z prosciutto, bo takie było w domu, ale wystarczy zastąpić je innym i danie staje się wegetariańskie. Łatwo jest też zrobić wersję wegańską. A na dobrą sprawę można też użyć zwykłego makaronu (penne, świderki) i dodać smażonego, pieczonego lub gotowanego kurczaka i mamy kolejną – świetną i treściwą sałatkę! Zawsze to powtarzam – przepis to tylko inspiracja, próbuj, wymieniaj składniki i twórz co chwila nowe danie! 🙂 gotowanie i jedzenie to przyjemność, niech tylko tak Ci się kojarzy 🙂

SAŁATKA Z TORTELLINI ZE SZPARAGAMI

Składniki:

1 opakowanie tortellini (tu akurat trójkolorowe z prosciutto)
sałata lodowa (lub mix sałat)
marchewka
ziarna słonecznika + 1 łyżeczka cukru
kilka zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka rzodkiewek
kilka igiełek rozmarynu świeżego + odrobina suszonego
suszony tymianek
sól i świeżo mielony pieprz
pierz ziołowy

Sposób przygotowania:

Tortellini ugotuj w gorącej, osolonej wodzie tak, aby było al’dente. Przelej zimną wodą (dzięki temu nie będzie się kleić).

Sałatę lodową porwij w dłoniach na mniejsze kawałki. Szparagi umyj i odłam/odetnij zdrewniałe końce. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki.

Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło z oliwą z oliwek – mieszanka tłuszczu doskonale podbije smak całego dania! Wrzuć marchewkę, kilka igiełek rozmarynu świeżego, suszony, tymianek oraz wstępnie trochę soli, pieprzu i pieprzu ziołowego, po czym wszystko razem chwilę podduś. Następnie oprósz cukrem i po chwili dodaj ziarna słonecznika. Tutaj na dwie marchewki Zuzia dała około 1/4 szkl. ziaren słonecznika. Smaż wszystko razem co chwila mieszając – ziarna słonecznika lekko się zrumienią, marchewki podduszą i przejdą smakiem, a cukier delikatnie wszystko skarmelizuje.

Gotową marchewkę z dodatkami ściągnij na talerz, a na tej samej patelni (w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę masła) przesmaż szparagi aż się zrumienią – przypraw je solą i pieprzem, następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Składniki gotowe – można składać sałatkę, kolejność dowolna. Można się pokusić zrobić ją warstwową – też fajnie będzie wyglądała. Ale koniecznie jej spróbuj, bo naprawdę mega jest to wymyślone i aż jestem w szoku, że tak to opracowało DZIECKO! 😀

Zobacz też przepis na inne sałatki – TUTAJ cała kategoria. Znajdziesz tu przepisy na genialne sałatki na co dzień, do pracy, czy na imprezowy stół.

[mailerlite_form form_id=2]

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu