Nie wiem jak to się stało, że przez ponad 7 lat prowadzenia bloga rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym jeszcze się tutaj nie pojawiła! Jak to taki klasyk i fantastyczna przekąska imprezowa! Teraz trwa karnawał, więc od razu wrzucam, chociaż w zasadzie w sieci jest ich tak dużo… Różnice w wykonaniu są małe, ale są, bo każdy robi po swojemu, zmienia składniki, itp.
Czasami jak upiekłam zielony biszkopt w efekcie nie powstawała rolada szpinakowa z łososiem, a na przykład robiłam z pomidorami (też suszonymi), papryką, szynką, przekładałam też ogórkami kanapkowymi i sałatką ze słoika 😉 Masa opcji. Na dobrą sprawę za każdym razem wyjdzie zupełnie coś innego! I za to uwielbiam gotowanie i pieczenie – wystarczy się zainspirować i zyskamy nowe, ciekawe i przepyszne danie!
Do takiej rolady zazwyczaj kupuję serek kanapkowy almette z ogórkiem i koperkiem. Często też mieszam z chrzanowym, bo jakoś chrzan mi tutaj pasuje. Jak mam ziołowy to też super, a jak mam zwykły kremowy bez dodatków, to sama doprawiam ziołami i daję wtedy zazwyczaj więcej koperku dla aromatu. Używam świeżego szpinaku, bo według mnie biszkopt ma wtedy bardziej intensywny kolor. Ale można też użyć mrożonego (trzeba rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody przed użyciem).
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM I SERKIEM ŚMIETANKOWYM
Składniki na biszkopt szpinakowy:
200 g szpinaku świeżego (używam szpinak baby)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szkl. mleka
4 jajka (jak są małe to 5)
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
4 mocno czubate łyżki mąki pszennej (jeśli jajek będzie 5, to mąki też 5 łyżek)
Składniki na nadzienie rolady szpinakowej z łososiem:
300 g serka kremowego kanapkowego (np. z ogórkiem i koperkiem, chrzanowy czy ziołowy, można też mieszać smaki)
około 300 g łososia wędzonego na zimno
3-4 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Przygotowanie rolady szpinakowej zacznij od zmiksowania składników jak na koktajl. Ale po kolei.
Do kielicha blendera lub wysokiego naczynia wrzuć szpinak, dodaj mleko, żółtka, sól i sok z cytryny (dla zachowania koloru szpinaku podczas pieczenia). Następnie zblenduj składniki na puszystą, jak najbardziej gładką masę/koktajl. Dodaj mąkę i ponownie zmiksuj całość.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
W osobnej misce ubij jajka, gdy będą sztywne utrwal cukrem i jeszcze chwilę ubijaj. Masę szpinakową połącz delikatnie z białkami, aby całość po wymieszaniu była puszysta (tutaj nie radzę miksować/blendować, bo białka utracą strukturę).
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, po czym rozprowadź i wyrównaj masę biszkoptową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Wyjmij, gdy brzegi zaczną się delikatnie rumienić, następnie wyjmij blachę i od razu biszkopt z papierem zdejmij na blat. Zwiń ciepły biszkopt w rulon razem z papierem i zostaw w takiej formie do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt rozwiń, delikatnie oddziel od papieru do pieczenia, ale połóż go na nim z powrotem. Posmaruj serkiem śmietankowym, rozłóż plastry łososia (czy inne składniki, tu już jak wolisz) i posyp posiekanym koperkiem. Ponownie zwiń ciasto w rulon, lekko dociskając i owiń gotową roladę w papier do pieczenia (ten sam, w którym się piekła).
Przed podaniem schłodź roladę w lodówce minimum 30 minut, aby dobrze się kroiła.
Zobacz też inne przepisy na przekąski, np.:
Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście
Rollsy francuskie z indykiem i fetą
Rollsy pizzowe w cieście francuskim