Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Ja staram się, by nasze manu nie było ograniczone, ale też by posiłki były w miarę możliwości zdrowe, mniej kaloryczne, a przy tym smaczne. Schab, który jest mięsem niekoniecznie tłustym, ale też nie chudym też próbuję przygotowywać w odchudzonej wersji. Z takich prób powstały roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami.
Mój Mąż twierdził, że “schab i fit – to się gryzie”, ale potem spróbował i uznał, że chyba się mylił 🙂 i że z piekarnika wyjdą za suche – tu też nie trafił. Ogólnie w roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. To jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa 🙂
Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Całość nie jest absolutnie sucha!
Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami.
PRZEPIS NA ROLADKI SCHABOWE Z PAPRYKĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
5 komentarzy
Dziękuję za udział w akcji 🙂
Pyszne mięsko:)
O tak! Nawet moja Córcia nie pogardziła 🙂
A czy do naczynia wlewamy jakis tłuszcz?
Żadnego. Piekłam w ceramicznym, więc nie był potrzebny. Natomiast do pozostałych form polecam papier do pieczenia i też bez tłuszczu.