Ciasto krówka bananowa to deser bez pieczenia, który w naszym domu zagościł już kilka razy w ciągu ostatnich 2 lat. Trafiłam na ten przepis w idealnym momencie – robiłam w pewien weekend m.in. dużą porcję rurek z kremem budyniowym i zostało mi trochę gotowego kremu budyniowego. Miałam też pół puszki otwartego kajmaku i chyba ze stories na IG u Asi – PoProstuPycha trafiłam na przepis idealny do wykorzystania tych składników. W domu wszystko było – wystarczyło wejść do kuchni! 🙂 za pierwszym razem zrobiłam w nieco mniejszej blaszce, a już kolejne były pełne porcje! 😀
Od tego czasu kilka razy zwyczajnie mieliśmy chęć na taki pyszny i w sumie szybki deser. Ciasto krówka bananowa to deser bez pieczenia i jedyne na co trzeba poczekać, to wystudzenie budyniu. Z tego powodu zawsze staram się zaplanować przygotowanie – by mieć na to zapas czasu. Zdarza mi się ugotować budyń dzień przed, a na około 1,5-2 godziny przed przygotowaniem wyjmuję z lodówki wraz z masłem, by składniki ociepliły się do temperatury pokojowej. Jeśli gotuję budyń w dniu przygotowania ciasta, masło kładę obok garnka, w którym się on studzi.
W przepisie podaję dwa warianty kremu budyniowego – taki krok po kroku domowy oraz wersję uproszczoną. Sama często sięgam właśnie po ten drugi – czyli budyń z torebki.
W oryginalnym przepisie Asi na górze ciasta jest jeszcze ubita śmietanka kremówka. Czasem też tak robię, ale ciasto na zdjęciu nie ma czwartej warstwy herbatników ani kremówki (jak nie mam w lodówce, to pomijam). Podaję ten wariant w przepisie.
P.s. Ten deser z łatwością możesz przygotować również w szklankach/małych pojemniczkach do monoporcji. Wtedy po prostu pokrusz herbatniki i warstwy przesypuj takim proszkiem. Mini deserki jednoporcjowe super się sprawdzą na imprezach, w tym dla dzieci, np. urodzinach.
Zaobserwuj mnie na Instagramie, żeby być na bieżąco https://www.instagram.com/kolorowyprzepisownik/
CIASTO KRÓWKA BANANOWA (BEZ PIECZENIA)
Składniki (blaszka 20×27 cm):
Budyń – wybierz którą wersję przygotujesz
Domowy krok po kroku:
1 litr mleka
1 jajko
3 żółtka
2/3 szkl. cukru (około 110 g)
1 op. cukru waniliowego (32 g)
około 1 szkl. mąki (220 g)
Budyń wersja uproszczona:
1000-1100 ml mleka
3 budynie śmietankowe bez cukru
2/3 szkl. cukru (około 110 g)
Dodatkowo:
duże opakowanie herbatników (300g) opcjonalnie dwa mniejsze
masa kajmakowa w puszce (w zależności od producenta 400-460 g)
1 kostka masła 82% (200 g)
3 banany (używam takich dobrze dojrzałych – są słodsze)
1 łyżeczka soku z cytryny
dodatki do dekoracji, np. uprażone płatki migdałowe, uprażone wiórki kokosowe, kolorowe posypki, itp.
Sposób przygotowania:
Ciasto krówka bananowa należy zacząć od wyjęcia masła z lodówki oraz ugotowania budyniu, ponieważ musi potem całkowicie wystygnąć. Pamiętaj, że potrzebujesz tylko jeden budyń – wybierz którą wersję wybierasz. Masło i budyń powinny być w takiej samej temperaturze, by uzyskać gładki krem bez grudek.
Przepis na budyń krok po kroku:
Do rondelka wlej 800 ml mleka i zagotuj. W czasie, gdy mleko się podgrzewa pozostałe 200 ml wlej do miski i zmiksuj z oboma cukrami, mąką, jajkiem i żółtkami.
Gdy mleko w garnku zacznie się podnosić, stale mieszając wlewaj mieszankę. W pierwszym momencie budyń będzie rzadki, ale po chwili zacznie gęstnieć. Gotuj około 4-5 minut na malutkiej mocy, aż całkowicie zgęstnieje – nie przerywając mieszania, żeby nie przypalić. Gotowy budyń odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przepis na budyń – wersja uproszczona:
Około 800-850 ml mleka wlej do rondelka i zacznij gotować. Do lekko ciepłego mleka dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. Cały czas nadzoruj, ponieważ mleko z cukrem łatwo jest przypalić. W dużym kubku lub miseczce wymieszaj proszek z 3 budyniów śmietankowych, by nie było grudek.
Na gotujące się mleko z cukrem wlej mieszankę i ciągle mieszając gotuj na małej mocy aż do zgęstnienia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masa budyniowa:
Wyjęte wcześniej, miękkie masło zmiksuj aż będzie jasne i puszyste. Dodawaj po jednej łyżce wystudzonego budyniu i po każdej porcji dokładnie miksuj. Powtarzaj te czynności aż do skończenia budyniu.
Banany obierz i pokrój w plasterki (około 0.5-0.7cm), po czym skrop je sokiem z cytryny (wtedy nie ściemnieją).
Wykonanie ciasta:
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę z herbatników, a następnie wyłóż połowę kremu budyniowego. Wyrównaj wierzch i ułóż ciasno plasterki bananów, lekko je wciśnij w masę.
Ułóż drugą warstwę herbatników, a na niej rozsmaruj masę kajmakową (używam około 2/3, czasem 3/4 puszki o pojemności 400g).
Ułóż trzecią warstwę herbatników i resztę kremu budyniowego, wyrównaj wierzch.
Na tym etapie często kończę ciasto i jedynie na koniec dekoruję jeszcze górę, np. prażonymi wiórkami kokosa (takie jest ciasto krówka bananowa na moim zdjęciu).
W oryginalnym przepisie u Asi jest jeszcze warstwa śmietankowa, jeśli masz na taką ochotę to proszę:
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (musi być dobrze schłodzona, minimum dobę w lodówce)
1 śmietan fix (można zastąpić żelatyną lub jeśli nie ma upałów nawet pominąć – jeśli śmietanka jest dobrze ubita)
3 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na gęsty krem. Na krem budyniowy nałóż wtedy jeszcze jedną warstwę herbatników, po czym wyłóż śmietankę, wyrównaj i udekoruj.
Gotowe ciasto należy schłodzić w lodówce – minimum 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego!
1 Komentarz
Idealne do kawki 🙂