Strona główna Kategorie przepisówImprezowe menu Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach

Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach

dodane przez Anett
Te paprykowe ziemniaczki robię często na obiad odkąd wypróbowałam przepis, dokładnie TEN. Tym razem upiekłam ciut inaczej, a razem na nich schab w plastrach (bo mi się nie chciało stać i smażyć tradycyjnych kotletów:)) – bardzo pyszny pomysł na obiad.
Na pewno nie jest to danie z serii dietetycznych… Ale raz na jakiś czas każdemu wolno sobie pofolgować 🙂

Składniki:
1 kg schabu
3 kg ziemniaków
4-6 cebul
3/3 szkl. oleju
3 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki (jeśli są duże). Dolewamy do nich olej i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek ziemniaka pokryty był marynatą. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie schab kroimy na około 1-1,5cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu nacieramy każdy plaster schabu z obu stron. Układamy je na ziemniakach i cebuli. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10-15 minut (do ładnego zrumienienia ziemniaków i mięsa).

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Wyborne Smaki 7 stycznia 2015 - 14:20

Mniam . Wygląda pysznie, poprosimy o kawałeczek 🙂

Reply
Dieta moja pasja. 10 stycznia 2015 - 19:53

Bardzo lubię pieczone ziemniaki, całość wygląda imponująco. 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu