2,5K
Te paprykowe ziemniaczki robię często na obiad odkąd wypróbowałam przepis, dokładnie TEN. Tym razem upiekłam ciut inaczej, a razem na nich schab w plastrach (bo mi się nie chciało stać i smażyć tradycyjnych kotletów:)) – bardzo pyszny pomysł na obiad.
Na pewno nie jest to danie z serii dietetycznych… Ale raz na jakiś czas każdemu wolno sobie pofolgować 🙂
Składniki:
1 kg schabu
3 kg ziemniaków
4-6 cebul
3/3 szkl. oleju
3 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki (jeśli są duże). Dolewamy do nich olej i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek ziemniaka pokryty był marynatą. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie schab kroimy na około 1-1,5cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu nacieramy każdy plaster schabu z obu stron. Układamy je na ziemniakach i cebuli. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10-15 minut (do ładnego zrumienienia ziemniaków i mięsa).
2 komentarze
Mniam . Wygląda pysznie, poprosimy o kawałeczek 🙂
Bardzo lubię pieczone ziemniaki, całość wygląda imponująco. 🙂