Strona główna Kategorie przepisówFIT przepisy Zupa krem ze smażonych pomidorów

Zupa krem ze smażonych pomidorów

dodane przez Anett
Zupa krem ze smazonych pomidorow, zupa pomidorowa, krem z pomidorow, pomidorowka - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Zupa pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych propozycji dorosłych i dzieci. Zwłaszcza dzieci. U nas w domu swego czasu hitem okazała się zupa z pieczonych pomidorów. Tym razem prezentuję alternatywną, szybką wersję, którą jest zupa krem ze smażonych pomidorów. W wersji, którą widzisz poniżej (podaną z cieciorką) na stałe wpisała się nasze menu. Przygotowanie zupy pomidorowej w taki sposób wydobywa głęboki smak i aromat z warzyw oraz przypraw.
Świetna opcja na codzienny obiad oraz do zabrania ze sobą do pracy. Można zabrać dodatkowo grzanki, groszek ptysiowy czy bułkę z ziarnami i pożywny posiłek gotowy.

Ten przepis znalazł się w E-BOOKU, który pobierzesz za darmo w podziękowaniu za zapis do newslettera. Inne, których na blogu dotąd nie było, zostaną tylko w e-booku. Zebrałam tam już publikowane i nowe przepisy na szybkie dania i desery – 15 moich ulubionych, powtarzanych przepisów w jednym miejscu specjalnie dla Ciebie.

Formularz zapisu znajdziesz poniżej oraz w pasku bocznym bloga. Obiecuję – to będzie najbardziej nieregularny newsletter w całej blogosferze kulinarnej 😉 napiszę do Ciebie tylko czasem, z naprawdę ciekawymi propozycjami przepisów lub ciekawostkami. Będę też rozdawać kolejne prezenty! Pomysły już mam, coś tam nawet sobie po cichu działam 😉
Chyba, że mi się spodoba lub w gratisie od życia dostanę więcej godzin na dobę 😉 wtedy zastrzegam sobie, że mogę pisać ciut częściej niż raz na pół roku 😀

Zupa krem ze smażonych pomidorów

Składniki:

1–1,2 kg pomidorów (mogą być różne odmiany)
2 cebule
4–5 ząbków czosnku
2–3 łyżki masła
2 gałązki świeżej bazylii
3–4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
bulion warzywny lub sok pomidorowy
szczypta kurkumy i curry
Do smaku: sól, kolorowy pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, tymianek
Dodatkowo: cieciorka z puszki

Sposób przygotowania:

Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę (możesz ten krok pominąć, jeśli nie będą Ci przeszkadzać kawałki skórki w zupie). Obrane pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, z bazylii oberwij listki (nie wyrzucaj łodygi).

W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż kilka minut, następnie dodaj czosnek, a po 2 minutach wrzuć pomidory i bazylię (listki i łodygę). Dorzuć także liście laurowe i ziele angielskie i przesmaż razem całość przez kilka minut.

Z garnka usuń łodygi bazylii (oddały smak, a są włókniste i ciężko je zmiksować) i zalej warzywa bulionem warzywnym lub sokiem pomidorowym tak, aby warzywa znalazły się około 2–3 cm poniżej poziomu płynu. Wstępnie dopraw do smaku ziołami, kolorowym pieprzem i solą, a następnie gotuj przez około 10 minut.
Na koniec dodaj szczyptę kurkumy i curry. Całość zblenduj na krem.
Na talerzach podawaj z cieciorką z puszki.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu