Udka (obojętnie czy same pałki jak tutaj, czy inne części też), często przygotowuję w taki sposób, żeby jednocześnie z mięsem mieć warzywny dodatek. Zimą sięgam po mrożonki, latem po świeżutkie i pachnące warzywa z ogródka lub straganu. Udka kurczaka pieczone z warzywami to jedno z moich ulubionych dań, ale w różnej kombinacji smaków!
Mięso jest bardzo aromatyczne dzięki wcześniejszemu namoczeniu w solance i pieczeniu w towarzystwie aromatycznych składników. Również warzywa pieczone w a’la bulionie, który sam się tworzy wprost rozpływają się w ustach. I o to chodzi! Tego typu dania jak dla mnie nie wymagają już niczego więcej – wystarczy mi to, co na blaszce. A jeszcze jak razem upiec ziemniaki to już poezja. Niemniej – danie smakuje tak samo z dodatkami (ziemniaki, kasza, makaron), jak i z chlebem. Lub bez niczego.
Przepis z kategorii mało pracochłonnych 😉
Znamy się już trochę… Więc wiesz jak bardzo cenię sobie oszczędność pracy i czasu w kuchni 😉 bo to, że lubię gotować, nie znaczy, że siedzę nad garami od rana do wieczora. A już na pewno nie znaczy, że lubię zmywać 😀 na szczęście chociaż to już mam z głowy 😀 Ale do brzegu… Ten przepis jest z jednego gara 😉 blachy właściwie. Szybko zrobisz, mało mycia. Ja po tego typu rozwiązania sięgam zazwyczaj w niedziele i święta, bo dzięki temu więcej czasu spędzam z rodziną, a obiad robi się w piekarniku sam. Poza namaczaniem udek (ale i to się samo robi, wystarczy posolić wodę i wrzucić udka), roboty masz jeszcze na… 15 minut? Moooże 20. Ale to przy słabych ruchach 😉 to danie robi się ekspresowo! I potem już tylko pieczesz 😉
Jeśli znasz już mój przepis na Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie – to świetnie! Swoją drogą ze statystyk wiem, że ten przepis jest bardzo chętnie klikany i zupełnie mnie to nie dziwi 😉 dlatego jeśli nie znasz, to klikaj też po niego 😉 są podobne, ale jednak inne… Oba warte przygotowania, oba polecam i gwarantuję, że będzie pysznie 😉 o ile oczywiście lubisz warzywa, których używam do przepisów 😀
P.s. Jakich części kurczaka użyjesz zależy wyłącznie od Ciebie. Ja takie przepisy zamieszczam pod “udka” (nawet, gdy używam samych pałek, jak tutaj), bo wtedy w foto spisie przepisów są obok siebie i łatwo je odszukać 😉
UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI
Składniki:
12-15 części kurczaka (u mnie pałki)
czerwona papryka
słodka papryka (jak nie masz daj 2 czerwone zwykłe)
cukinia
bakłażan
10-13 pomidorków koktajlowych (lub pokrojone duże)
250 g mini pieczarek (jak masz większe możesz pokroić)
główka czosnku
1 cebula
10-15 listków świeżej bazylii
Sos:
1 op. (200 g) śmietany 30 %
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 łyżki słodkiej papryki w proszki
1 łyżka lubczyku
1 łyżka majeranku
sól (polecam himalajską) i ostra papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Udka oczyść, umyj i wrzuć do garnka/miski z dobrze osoloną wodą. Odstaw na minimum 4 godziny (najlepiej na noc). Dzięki temu trochę “najdą” solą również w środku. Następnie odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.
Warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w dosyć duże cząstki. Cukinię i bakłażana pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek tylko podziel na ząbki i obierz. Pomidorki przekrój na połówki lub zostaw całe. Mini pieczarki zostaw całe lub przekrój na połówki.
Na blachę (polecam z papierem do pieczenia, aby ją zabezpieczyć) lub do rękawa do pieczenia przełóż warzywa, dodaj odsączone z wody udka kurczaka i całość przemieszaj z przygotowanym z podanych składników sosem. Porozrzucaj kawałeczki masła i listki bazylii oraz czosnek.
Blachę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć folię, aby zrumienić udka i trochę zredukować sos.
7 komentarzy
Halo, Aneta! Znalazłam potrzebny mi przepis na udka z warzywami w języku włoskim (mieszkam w Kalabrii), ale chciałam porównać czy coś podobnego znajdę po polsku, i masz!! Chyba je połączę i skomponuję mój osobisty przepis: we włoskim moczymy mięso i warzywa w mieszaninie sosu sojowego, cukru trzcinowego i wody przez co najmniej 2 godziny- tak zrobię, ale użyje twojego zestawu warzyw, bo masz pomidorki koktajlowe i pieczarki, bardzo lubię. Pominę bakłażan, bo lubię tylko w jednej wersji (grillowany, z oliwą z oliwek i przyprawami). Zobaczymy co z tego wyjdzie. Idę po sos sojowy i warzywa. Pozdrawiam z Catanzaro!
Bardzo się cieszę i sądząc po dacie komentarza zapewne przepis już wypróbowany 😉 mam nadzieję, że smakowało, a tego marynowania sama spróbuję 😉 zazwyczaj moczę mięso tylko w solance, chyba, że do grillowania lub pieczenia w kawałku na kanapki – to w marynacie. Ale zapowiada się bardzo pysznie z taką marynatą i warzywami! Pozdrawiam 🙂
Dzisiaj będę robiła według tego przepisu bo ni się bardzo spodobał. Tylko dwa pytania: 1. Czy mogę zrobić w naczyniu żaroodpornym? 2. Robię z 23 pałek i podwójnej ilości warzyw. Na ile czasu wstawić taką porcję?
Trochę późno zobaczyłam komentarz… Mam nadzieję, że przepis został wypróbowany i smakowało 😉
Naczynie żaroodporne też się sprawdzi, a przy większej ilości czas pieczenia będzie dłuższy. O ile? Trudno powiedzieć, zależy od ułożenia składników, ale pod przykryciem raczej nie będzie to dużo dłużej. Może około 20 minut?
Jak robię kurczaka na ryżu z warzywami w naczyniu, to muszę czasem trzymać dłużej, jeśli naczynie będzie pełne. Ale tam też ryż musi się “ugotować” podczas pieczenia, więc trochę inaczej.
Idealny przepis na aktualną porę roku. Udka kurczaka jem regularnie przez cały rok, ale własnie nie miałam pomysłu na to jak wykorzystać do nich warzywa, których aktualnie mamy w sklepach pod dostatkiem – papryke i cukinie. Teraz juz wiem , dzieki za inspiracje!
Dziękuję – wszystko się zgadza, warzyw pod dostatkiem, a przepis warty wypróbowania 🙂
P.s. Link do sklepu usunięty przez Administratora 🙂
super! =D kupiłam ostatnio ćwiartki z kurczaka dobrowolskich i właśnie chciałam przygotować je inaczej niż zwykle. Przepis nada się idealnie i jest prosty!