Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Chlebek bananowy na mące ryżowej (bezglutenowy)

Chlebek bananowy na mące ryżowej (bezglutenowy)

dodane przez Anett
Chlebek bananowy na mace ryzowej, chlebek bananowy bezglutenowy, chlebek bananowy bez glutenu, chlebek bananowy, babka bananaowa, ciasto bananowe, ciasto bananowe bez glutenu - Kolorowy Przepisownik blog kulinarny, sprawdzone przepisy

Chlebek bananowy prześladował mnie od miesięcy 😉 i ile razy miałam dojrzałe banany, tak albo zjedliśmy, albo wysmażyłam jako placuszki (np. takie jak TU, robię różne i bawię się składnikami). Kiedyś, dawno temu piekłam, ale tamten przepis przepadł. A tym razem zrobiłam eksperyment, upiekłam chlebek bananowy na mące ryżowej i byłam pod wrażeniem jak wyszedł miękki, kruchy, a zarazem wilgotny! I przy okazji bezglutenowy. Nie jesteśmy na takiej diecie, ale uważam, że warto dietę urozmaicać i czasem gluten pomijać. Organizm ma prawo od niego czasem odpocząć 😀

W zasadzie nie wiem czemu na ten wypiek mówią chlebek bananowy, bo to w sumie ciasto jest 😉 albo raczej babka bananowa. W każdym razie w smaku jest super i rozszedł się w ciągu jednego dnia. Miał jedną wadę – miałam okruchy wszędzie: na stole, pod stołem, na blacie, na ubraniach… Czyli wszędzie tam, gdzie jadły go dzieci 😀 tego problemu nie zauważyłam tam, gdzie jedli dorośli 😀 ale tak u nas bywa w zasadzie z wszelkim jedzeniem 😀 więc nie ma co roztrząsać 😀

Chlebek bananowy na mące ryżowej świetnie sprawdza się w roli deseru do kawy, śniadania na słodko (moja młodsza córcia jadła nawet posmarowany dżemem – w końcu chlebek 😉 ), czy przekąski do pracy lub szkoły. Albo na słodki podwieczorek – bezglutenowy, więc tym bardziej.


PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY NA MĄCE RYŻOWEJ (BEZGLUTENOWY)

Składniki:

3,5 szt. mocno dojrzałych bananów
3 jajka rozmiar M
260 g mąki ryżowej
100 g oleju kokosowego
80 g cukru trzcinowego
1 aromat cytrynowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
mąka ryżowa do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem wraz z aromatem cytrynowym.

Białka ubij na sztywną pianę, utrwal cukrem. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i sodę. Krótko zmiksuj. Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy i zmiksuj. Mąkę wsypuj stopniowo, cały czas mieszając łyżką (lub na najmniejszych obrotach miksera bardzo krótko). Wmieszaj papkę z bananów.

Masę wyłóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką ryżową. Piecz około 50-55 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

8 komentarzy

Konesso 27 sierpnia 2018 - 11:02

Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :). Chlebek wygląda cudownie. Szukałam przepisu na tradycyjny chleb bezglutenowy, ale chlebek bananowy brzmi jak coś stworzonego do popołudniowej kawy :). Zapisuję.

Reply
Anett 31 sierpnia 2018 - 00:03

Do wypróbowania polecam 😉 natomiast adres strony został zmoderowany. Moderuję i będę moderować wszelkie odmiany marketingu szeptanego i rozsiewania linków!

Reply
Magda 30 lipca 2019 - 09:45

Witam. Czy olej kokosowy można zastąpić innym, np. rzepakowym?

Reply
Anett 31 lipca 2019 - 20:28

Można 🙂

Reply
Kamila 17 grudnia 2019 - 20:43

Witam, czym mozna zastapic jajka ( siemir lniane odpada )

Reply
Anett 23 grudnia 2019 - 01:01

Niestety nie znam się na zamiennikach (na szczęście nie mam w domu alergika). Jeśli nie siemię, to może kombinowałabym z mieszanką mąki ziemniaczanej i wody. Dla zachowania proporcji składników i ich konsystencji. Ale to tylko luźne przemyślenie. Swoją drogą to kolejne pytanie o eliminację jajek (dostawałam je na IG), więc być może zabiorę się za wypróbowanie takiego przepisu.

Reply
Paulina 6 kwietnia 2020 - 11:15

Chlebek robię zawsze bez jajek – banany to naturalny zlepiacz. Nie robiłam nigdy z mąki ryżowej – wygląd już nie taki klasyczny, ale jak smak dobry to warto spróbować 🙂

Reply
Anett 8 kwietnia 2020 - 19:50

Ja z tym chlebkiem trochę eksperymentuję, na ten przepis dodałam, a z innych mąk jeszcze nie. Z mąki ryżowej jest taki bardziej… sypki, kruchy, delikatniejszy niż np. z pszennej tortowej czy orkiszowej. A robię go często, bo jak jestem w sklepie to lubię wybrać dojrzałe, pojedyncze banany do niego 😉 ale bez jajek jeszcze nie robiłam, spróbuję 😀

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu