Strona główna Kategorie przepisówFIT przepisy Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

dodane przez Anett
Propozycja lekka, idealna dla dzieci, ale nie tylko. W zasadzie uznaję je za przepis w kategorii FIT. Indyk to mięso delikatne, w całej potrawie nie ma dużo tłuszczu, za to mamy dużo ziół i naturalnych dodatków.
Podałam z kaszą kuskus i Córci bardzo smakowało (nam też). Ale z dodatków pasuje tu każdy rodzaj kaszy, ryż, makaron i ziemniaki.

 

Składniki:
Na pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
bułka tarta – ile zabierze
Na sos:
1/2 selera
2 duże marchewki
2 papryki czerwone
1 pietruszka
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.
W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki.
Gdy warzywa w garnku będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Wtedy wyjmujemy liść laurowy, ziele i seler. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy koncentrat i miksujemy blenderem.
Do gładkiego sosu ostrożnie wkładamy pulpeciki i gotujemy około 20-25 minut po wypłynięciu. Na koniec sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości przegotowanej zimnej wody.

 

Menu dla przyszłej mamy
Jesień pełna warzyw
image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

3 komentarze

Jolanta Klimek 13 listopada 2015 - 16:45

Mega apetyczne 🙂 Przemawiają do mnie- zjedz mnie, zjedz 😀

Reply
admin 13 listopada 2015 - 17:43

W takim razie nic tylko zrobić i.. zjeść 🙂

Reply
magdam 13 listopada 2015 - 17:15

Dziękuję za udział w akcji 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu