Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem, cynamonem i kardamonem (z jabłkami)

Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem, cynamonem i kardamonem (z jabłkami)

dodane przez Anett
Moja Córcia nie lubi serka wiejskiego czy jogurtu naturalnego, bo są kwaśne-woli Panienka słodkie życie 😉 dlatego szukam sposobów, by podawać Jej tego typu nabiał w innej postaci (zamiast słodzonych jogurtów ze sklepu). Te placuszki były strzałem w 10! Pierwszy raz usmażyłam bez jabłka i korzennych przypraw – bardzo zasmakowały! Dlatego postanowiłam poeksperymentować i “udoskonalić” – też są pyszne, jeśli nie lepsze 🙂
Zabrałam kilka w pudełko na wyjazd jako przekąskę dla dziecka na drogę – Zuzia zadowolona, bo miała co jeść i ja też, bo nie pobrudziła sobie ubrania 🙂 w końcu smażone były bez tłuszczu, a ta odrobina oleju w cieście w niczym nie zaszkodziła (nawet pomogła – wiele witamin jest rozpuszczanych w tłuszczach;))
Wam też je polecam – można sobie dowolnie kombinować i dopasować do własnych kubków smakowych 🙂 jest to propozycja idealna na śniadanie i w domu i do pracy (są świetne na ciepło i na zimno!).
Przepis zgłaszam do konkursu, w którym można wygrać książkę “Moje Wypieki. Wielki powrót”: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

 

Składniki:
200 g serka wiejskiego
2 jajka
5-6 łyżek mąki krupczatki
1 duże jabłko
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miód i serek wiejski (wraz z serwatką) i olej. Krótko miksujemy. Do ciasta dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, cynamon, kardamon i mąkę – mieszamy łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy). Smażymy z obu stron na złoty kolor na suchej, mocno rozgrzanej patelni teflonowej lub ceramicznej (ewentualnie można przed pierwszym smażeniem przetrzeć odrobiną oleju).

 

 

Menu dla diabetyka

Moje wypieki. Wielki powrót
Menu dla przyszłej mamy
Jesienne słodkości!
image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

6 komentarzy

magdam 17 listopada 2015 - 14:24

Dziękuję za udział w akcji 🙂

Reply
Ewelina Tabaczar 20 listopada 2015 - 15:33

Placuszki wyglądają na puszyste. Mniam 😉

Reply
Weronika z mamotatogotuj 9 lutego 2017 - 11:57

Mniam mniam mniam! Ależ świetny pomysł. Wyglądają przepysznie 🙂 jednak mamy to mają najlepsze pomysły na świecie 🙂

Reply
admin 11 lutego 2017 - 10:23

O! I to jest najlepsze stwierdzenie, bo to tak jest, że "mamy mają najlepsze pomysły" 🙂

Reply
Czepialska 3 lutego 2018 - 13:19

Na samym początku już mam problem… W składnikach nie ma cukru a pierwsze zdanie w przygotowaniu to “Białka ubijamy z cukrem na sztywno”????? Serio????

Reply
Anet 3 lutego 2018 - 13:53

W składnikach jest 1 płaska łyżeczka cukru. Przyznam, że zdarzają mi się pomyłki i zawsze biję się w pierś, i do tego przyznaję oficjalnie w komentarzu. W tym przypadku na szczęście nie mam do czego 😉
Płaska łyżeczka cukru była – a jest tu tylko po to, by utrwalić ubitą pianę i zapobiec ewentualnemu przebiciu białek (z cukrem można ubijać długo).
Polecam wypróbowanie przepisu i daj znać jak smakowało – u nas goszczą często, bo moje dzieci lubią korzenno-jabłkowe smaki.

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu