Sezon na młodą kapustę trwa za krótko 😉 dlatego korzystamy jak możemy i w ostatnim czasie kilka razy na stole gościła zupa kapuściana w pomidorach. To takie połączenie zupy pomidorowej z kapuśniakiem 😀 . Okazało się, że bardzo smakuje i nam, i dzieciom. Szybko się robi, podać można z ziemniakami, ale i samym chlebem czy bułką. Coś pysznego 😉 Używam młodej kapusty włoskiej, ale uda się z każdej odmiany.
A jak modyfikować? Możesz wzbogacić o więcej warzyw. Tutaj to taka wersja podstawowa, czasem dodaję jeszcze włoszczyznę przesmażoną na maśle. Można dodać też paprykę, w zasadzie opcji jest całe multum i powstaną z tego pyszne wariacje na temat jednej zupy!
Przy mniejszej ilości bulionu wyjdzie bardziej gęsty kapuśniak.
Pomimo śmietanki, całość jest lekka. Nadaje się do zapakowania do lunchboxu.
ZUPA KAPUŚCIANA W POMIDORACH
Składniki:
1 główka młodej kapusty włoskiej
4 pomidory malinowe lub mięsiste
2-3 łyżki śmietany 30 %
1-2 łyżeczki koncentratu
4 łyżki posiekanego koperku
3 listki świeżej bazylii (może być też suszona)
bulion warzywny (lub rosół w wersji nie wege)
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę pozbaw wierzchnich liści i poszatkuj. Następnie przełóż do garnka i zalej bulionem do połowy wysokości kapusty – ona puści jeszcze swój sok. Ja bulion przygotowuję z domowej bulionetki warzywnej.
Kapustę gotuj na małym ogniu, pod przykryciem.
W czasie, gdy kapusta się gotuje, sparz pomidory, by łatwo zdjąć skórkę. Po obraniu zblenduj je na przecier.
Gdy kapusta będzie miękka (przy młodej gotowanie nie trwa długo, u mnie było to około 20-25 minut, kontroluj), dodaj pomidory. Dodatkowo zagęść całość koncentratem i zapraw śmietaną. Dopraw słodką papryką i do smaku pieprzem oraz solą. Koperek do zup dodawaj zawsze na końcu, po zestawieniu garnka z palnika.
Zobacz też przepisy na:
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony)