Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Ciasto makowe z truskawkami

Ciasto makowe z truskawkami

dodane przez Anett
Ciasto makowe z truskawkami, makowa panienka, biszkopt makowy, ciasto z truskawkami, ciasto z kremem budyniowym - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Ciasto makowe z truskawkami to pyszna i efektowna propozycja na wiele okazji. W tym na zbliżający się szczególny dzień, czyli Dzień Mamy. Śmiało może wystąpić w roli tortu, bo prezentuje się bardzo okazale!

Przygotowując zainspirowałam się przepisem, który kiedyś dała mi koleżanka. Strasznie zachwalała jakie jest pyszne, a ja w sieci widziałam mnóstwo podobnych przepisów w różnych wariantach i też miałam ochotę kiedyś wypróbować. Kilkanaście miesięcy leżał w notesie, ale dopiero niedawno postanowiłam je przygotować. Z otrzymanego przepisu, po moich zmianach, powstało przepyszne ciacho!

Pierwszy raz cały efekt kombinacji trafił w inne ręce 😉 ale przy drugim razie miałam okazję sfotografować kawałek. Kolejny, trzeci wypiek, planuję na niedzielę. Dzień Mamy obchodzę przecież nie tylko ja, ale mam też do odwiedzenia moją Mamę :* no i Teściową 😉 moja Mama już próbowała i mówiła, że przepyszne, więc tym bardziej trafię ze smakiem 🙂

P.s. Pieczenie idzie mi nieźle… Jeszcze tylko muszę się nauczyć równo kroić te ciasta 😀

CIASTO MAKOWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

Biszkopt makowy:

7 dużych jajek
1 szkl. mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
7/8 szkl. cukru drobnego do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. suchego maku
aromat cytrynowy

Krem:

700 ml mleka
4 żółtka
5 łyżek cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
300 g masła (ma być w temperaturze pokojowej)

Dekoracja:

250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru drobnego do wypieków
opcjonalnie kolorowa posypka

Dodatkowo:

truskawki (tak naprawdę możesz użyć też innych owoców, także z puszki)

Sposób przygotowania:

Biszkopt makowy:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni (opcja góra-dół).

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier i cały czas miksuj na najwyższych obrotach, aż masa będzie lśniąca oraz sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony. Kolejno dodawaj po jednym żółtku i miksuj na najmniejszych obrotach tylko do połączenia.

Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Potem do masy jajecznej dodawaj małe porcje mieszanki mąk z proszkiem i mieszaj szpatułką napowietrzając masę (postępowanie jak przy klasycznym biszkopcie). Następnie tak samo postępuj z makiem. Nie wsypuj ani mąki, ani maku hurtem do masy, bo zniszczysz strukturę ubitego białka i biszkopt nie wyrośnie jak powinien.

Na koniec dodaj olejek cytrynowy i wymieszaj. Masę przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40-45 minut.

Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia, następnie oddziel zimny biszkopt od papieru i przekrój wzdłuż na dwa blaty.

Krem budyniowy:

Krem przygotuj wcześniej i wystudź w temperaturze pokojowej. Możesz to zrobić w czasie pieczenia biszkoptu – razem będą się studzić.

Mleko podziel na dwie części. 250 ml wlej do naczynia, dodaj żółtka, obie mąki i cukier oraz cukier waniliowy. Całość zblenduj (lub zmiksuj, łyżką czy rózgą ciężko to zrobić).

450 ml zagotuj w garnku. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając rózgą. Nadal podgrzewaj na małej mocy stale mieszając aż pozbędziesz się grudek i uzyskasz gładki budyń.

Gotowy budyń przykryj folią spożywczą tak, aby do niego przylegała – to zapobiegnie powstaniu tzw. kożucha. W takiej formie zostaw do ostudzenia.

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj partiami budyń i zmiksuj całość na krem.

Przełożenie ciasta makowego z truskawkami:

Dolny blat biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu i na całości ułóż połówki truskawek. Wyłóż resztę kremu, przykryj górnym blatem biszkoptu oraz lekko dociśnij, aby całość się “związała”.

Dekoracja:

Ze śmietanki i mascarpone (mocno schłodzonych) ubij w misce krem o gęstej konsystencji. Można to robić jednocześnie, nie trzeba ubijać wcześniej samej śmietany z cukrem. Kremem posmaruj cienko górę biszkoptu, a resztę przełóż do worka cukierniczego z ozdobną tylką i udekoruj całe ciasto. Ja dodatkowo użyłam kolorowej posypki do dekoracji.

Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu nie raz 😉 przy okazji zgłaszam go do konkursu z marką Manufaktura Wielkopolska, który trwa na Durszlaku. Moje zamówienie ze środowej nocy przyszło w tempie ekspresowym już w piątek! Zapakowane pięknie, ekologicznie, że już prawie nic nie muszę robić, pakując prezenty dla naszych Mam 😉
Skorzystałam z 10% rabatu na hasło “durszlak10” – do 30 czerwca 2019 również Ty możesz z niego skorzystać i gorąco do tego zachęcam. Te produkty są genialne!


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu