Strona główna Kategorie przepisów Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i ziemniakami

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i ziemniakami

dodane przez Anett
Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i ziemniakami, kotlety gryczane, kotlety bezmiesne, kuchnia lubelska, kotleciki z kaszy

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i ziemniakami to genialny sposób na obiad bez mięsa. Do tego jeśli masz ziemniaki już ugotowane (np. z poprzedniego dnia), są całkiem szybkie do wykonania.

Kiedy pierwszy raz zrobiłam kotlety z kaszy gryczanej, aż miło było patrzeć jak wszystkim smakują. Przygotowałam na kolację z użyciem ziemniaków, które zostały z obiadu. Same w sobie są super – czy to ciepłe, czy zimne, a z sosem czosnkowym lub sosem tatarskim to już obłędne! Nasze dzieciaki jadły z samym jogurtem. Akurat jeśli chodzi o jogurt naturalny, jedzą go ze wszystkim 😀 a kaszą czy makaronem to aż piszczą, żeby zjeść (dla mnie bomba, jak nie mam czasu to jednak głodne nie chodzą 😀 ).

Porcja wyszła spora, więc na drugi dzień miałam też obiad do pracy (też zabrałam z sosem).

Przepis inspirowany kuchnią lubelską.

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ Z TWAROGIEM I ZIEMNIAKAMI

Składniki:

200 g kaszy gryczanej (1 szkl.)
300 g twarogu półtłustego (klinek)
200 g ugotowanych ziemniaków
5 młodych cebulek dymek ze szczypiorkiem (po posiekaniu około 2/3 szkl.)
2 jajka
½ szkl. bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie i zostaw do ostudzenia. Ja zdecydowanie wolę gotować bez woreczków, ale jeśli wolisz w woreczku, to ugotuj dwa (jeden woreczek to pół szklanki, zmierzyłam).

Ostudzoną kaszę wymieszaj w misce (lub w garnku, w której gotowała się bez woreczka) z twarogiem. Kolejno dodaj ugotowane i utłuczone ziemniaki i wyrób masę. Najwygodniej jest wyrabiać dłońmi. Następnie dodaj pozostałe składniki, przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Z tak przygotowanej masy formuj kotleciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Kotlety z kaszy gryczanej można też upiec w piekarniku.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis
No images found!
Try some other hashtag or username

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu