Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Makaron czekoladowy zapiekany pod płatkami ryżowymi, z owocami i bezą

Makaron czekoladowy zapiekany pod płatkami ryżowymi, z owocami i bezą

dodane przez Anett
Makaron czekoladowy zapiekany pod płatkami ryżowymi

Moje dzieci uwielbiają płatki ryżowe z owocami. Makaron też, szczególnie Zuzia, a na dźwięk “czekoladowy” (co by to nie było) obie aż piszczą, dlatego połączyłam wszystkie te smaki w jednej kokilce i tak powstał makaron czekoladowy zapiekany pod płatkami ryżowymi, z owocami i bezą. Pierwszy raz przygotowałam je w poniedziałek wieczorem, ale nie było czasu ani światła na zadowalające zdjęcia, dlatego (ku zadowoleniu dzieci i nie ukrywając moim;)) ponownie zrobiłam we wtorek i tym razem doczekały się zdjęć. Zuzia już pytała, czy w niedzielę też zrobię na deser 😀

A to może być nie tylko deser, ale też na przykład słodkie, leniwe śniadanie czy podwieczorek. Wbrew pozorom te 4 łyżki cukru to bardzo mało – całość nie jest słodka, a dzięki owocom słodycz dodatkowo przełamana jest ich kwasowością.

Makaron czekoladowy w wersji mini to nowość od Lubelli, a przepis zgłaszam do konkursu #lubelloveinspiracje – trzymaj kciuki 😉


MAKARON CZEKOLADOWY ZAPIEKANY POD PŁATKAMI RYŻOWYMI, Z OWOCAMI I BEZĄ

Składniki:

1/3 opakowania mini makaronu czekoladowego Lubella
1/2 szkl. płatków ryżowych
2 jajka
2 łyżki mąki
4 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
truskawki i porzeczki

Sposób przygotowania:

Makaron czekoladowy gotujemy tak, aby był al’dente. Płatki ryżowe gotujemy na wodzie do miękkości z dodatkiem cynamonu (nie słodzimy). Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Owoce płuczemy pod bieżącą wodą, truskawki pozbawiamy szypułek, a porzeczki obrywamy od ogonków. Osuszamy na sicie.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy mąkę, sok z cytryny i krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru – ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca (a przy tym mega sztywna).

Na dno przygotowanych kokilek nakładamy trochę czekoladowego makaronu (tak do 1/3 wysokości), wlewamy troszeczkę masy z żółtek, nakładamy warstwę płatków ryżowych z cynamonem i polewamy resztą masy. Układamy truskawki i porzeczki, a na koniec nakładamy bezową “czapę”. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut, do ładnego zrumienienia bezy. Nad kokilki koniecznie należy wstawić pustą brytfannę, aby beza nie zdążyła się nadmiernie zrumienić lub spalić.

Makaron czekoladowy zapiekany pod płatkami ryżowymi

Makaron czekoladowy zapiekany pod płatkami ryżowymi

 

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu