3,6K
Przepisów na sernik oszukany w internecie przewija się sporo. Jedne na śmietanie, inne na jogurtach naturalnych. Będąc na zakupach moim oczom ukazał się jogurt naturalny typu greckiego, w bardzo korzystnej cenie, a o idealnym składzie – w pełni naturalny, bez zagęstników i konserwantów. Pomyślałam – tak, teraz upiekę popularny styropian. I tak w koszu wylądowały takie 3 duże jogurty. Do tego po drodze do kasy mijałam półki z dodatkami, co szybko przyniosło na myśl skojarzenie – ŻURAWINA 🙂
Wróciłam do domu i zaczęłam planować co do takiego “sernika” powinnam dać, by był smaczny. No bo skoro “sernik” to nie potrzebuję mieć przepisu i można go stworzyć z głowy 🙂 tak zrobiłam i… o mały włos upiekłabym samą bezę na kruchym cieście 😛 bo nie dodałam kluczowego przecież składnika – jogurtów! Na szczęście oprzytomnienie przyszło w porę, zebrałam te 2 wyłożone już łyżki z ciasta 😉 i dodałam brakujące jogurty 🙂
Co mi wyszło? Zdaniem moim, Męża, Mamy i jeszcze kilku innych osób obłędny w smaku wypiek! 🙂 także Córci smakowało, a nawet jak zobaczyła rano ostatni zażyczyła sobie je dziś na śniadanie zamiast mleka z butelki 😛 jak większość moich wypieków nie jest za słodki (że aż ulepek niczym szczypka z odpustu…), dodatkowo przełamany kwaskową w smaku żurawiną… Wspaniały 🙂 piekłam w nocy z 10 na 11 listopada i cała blaszka rozeszła się niemal w 1 dzień, na dziś zostały u mnie 2 małe kawałeczki i u Mamy chyba ze 4 😉 przy czym już ich nie ma 😛
Co więcej – od dziś taki oszukany sernik jest u mnie numerem 1! Nie tylko smakuje mi o wiele bardziej (a uwielbiam serniki), ale też jest o połowę tańszy! Sera na taką blaszkę potrzebujemy 1 kg. Za wiaderko dobrego sera (100% naturalnego) zapłacimy około 13-14 zł. Plus niemal te same dodatki (w zależności jaki pieczemy). Ja korzystając z promocji za 3 opakowania po 400g jogurtu greckiego potrzebne na ten wymiar formy zapłaciłam dokładnie 5,37 zł. Warto? Nawet bardzo! Szczególnie, że jogurt nawet bez promocji nie jest drogi 🙂
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 kostka masła 82% tłuszczu
5 żółtek
1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu można dać odrobinę więcej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa jogurtowa:
1200g jogurtu naturalnego typu greckiego
5 białek
3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu jw. można więcej)
2 budynie o smaku malinowym
Dodatkowo:
1 słoik żurawiny (260g)
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest za suche dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (równe lub 45% i 55%), owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzony kawałek ciasta (jeśli są nierówne to ten większy) wałkujemy na wielkość dna formy (może być potrzeba lekkiego oprószenia mąką w czasie wałkowania) i wykładamy dno. Forma 23x28cm.
Masa jogurtowa: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż całkowicie się w pianie rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy jogurty greckie i całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście.
Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto.
Styropian pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni. Nad ciasto wkładamy pustą brytfannę, aby nie spalić kruszonki. Całkowicie studzimy przed krojeniem.
6 komentarzy
Pyszne ciasto , uwielbiam je 🙂
Też kiedyś piekłam styropian z żurawiną. Świetne połączenie smaków 🙂
Popieram, pyszne, obłędne w smaku ciasto, choć mało słodkie. I dzięki temu, ciasto może posłużyć rano jako drożdżówka a popołudniu deser do kawy. Kruche, delikatne ( szczególnie jogurtowa pianka),a zarazem wyraziste w smaku, Czuć kwaskową żurawinkę, i lekką słodycz jogurtu z malinami. Dzisiaj rodzicie załapali się na te ciacho do kawy i też bardzo je chwalili, że pyszne 🙂
Bardzo dziękuję za opinię, szczególnie Joli! Każde przesłane zdjęcie z czyjegoś testu bardzo mnie cieszy, a jeszcze jak jest poparte taką opinią to już "rosnę i unoszę się nad ziemią" ;)))
DZIĘKUJĘ!!! :))))
żurawinę w słoiku można zamienić np na suszoną?
Można zamienić na żurawinę suszoną, ale ta w słoiku jest "dżemowata" i po rozprowadzeniu na serze tworzy fajną, kolorową warstwę. Suszoną można w zasadzie tylko posypać, więc jeśli jakaś zamiana to bardziej polecam użyć dowolnej konfitury lub dżemu. Sama już piekłam to ciasto z dżemem porzeczkowym, a potem ze śliwkowym i wiem, że smakuje doskonale w różnych połączeniach.