Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Sero-makowiec na herbatnikach

Sero-makowiec na herbatnikach

dodane przez Anett
Sero-makowiec na herbatnikach, seromak, sernik z makiem, makowiec z serem

Sero-makowiec to ciasto, które łączy w sobie kwintesencję Świąt Bożego Narodzenia – sernik i makowiec w jednym. Połączenie doskonałe dla wielbicieli obu smaków. A moja wersja przyspieszona to sero-makowiec na herbatnikach – bez przygotowywania spodu i z użyciem gotowej masy makowej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by masę makową przygotować od A do Z samodzielnie, parząc go i mieląc… W końcu Święta są raz w roku 😉 i jeśli masz czas, to warto ten czas poświęcić – choćby po to, że wtedy to Ty decydujesz jak bardzo będzie słodka i jakie bakalie dodasz (lub czy ich nie dodasz-jak chcesz). Bo o tym trzeba pamiętać, że gotowa masa jest już słodzona (w zależności od firmy bardziej lub mniej) i zawiera bakalie – jeśli robisz samodzielnie pamiętaj o posłodzeniu i (opcjonalnie, jeśli lubisz) dodaniu posiekanych bakalii.

Sero-makowiec na herbatnikach polecam osobom zabieganym i zapracowanym, które mimo ograniczonego czasu nie sięgają po gotowe wyroby w sklepie. Jak wyżej – święta Bożego Narodzenia są raz w roku i warto podtrzymywać tradycje co do przygotowywania dań i wypieków we własnym zakresie.

Sero-makowiec na herbatnikach, seromak, sernik z makiem, makowiec z serem, Boże Narodzenie, Wielkanoc


PRZEPIS NA SERO-MAKOWIEC NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI:

Spód:
herbatniki (polecam pełnoziarniste, ale mogą być nawet kakaowe)

Masa makowa:
900 g masy makowej z bakaliami z puszki
1/2 szkl. mleka
2 jajka
2 budynie czekoladowe
2 łyżki wiórków kokosowych (*opcjonalnie)

Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
3/4 szkl. cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodkie)
2 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

JAK PRZYGOTOWAĆ SERO-MAKOWIEC NA HERBATNIKACH:

Blaszkę o wymiarach 23×28 cm wyłóż papierem do pieczenia, a na dno wyłóż herbatnikami.

Masa makowa: Masę z puszki przełóż do miski, wlej mleko, wbij jajka i wsyp proszek budyniowy oraz wiórki (*opcjonalnie). Wszystko razem zmiksuj i wyłóż na spód z herbatników. Lekko dośnij, wyrównując przy tym wierzch (jeśli masa się lepi można moczyć łyżkę/łopatkę/dłoń w wodzie).

Masa serowa: Jajka wbij do miski, dodaj oba cukry i krótko zmiksuj – max 1 minutę, by zbytnio ich nie napowietrzyć. Dodaj ser i całość krótko zmiksuj do połączenia składników. Masę serową wyłóż na mak, wyrównaj wierzch.

Ciasto wstaw do piekarnika, na górę włóż pustą brytfannę. Ustaw piekarnik na 190 stopni i piecz przez 25 minut. Następnie obniż temperaturę do 170 i piecz przez 30 minut. Na koniec zmniejsz do 140 stopni i piecz jeszcze przez 15 minut. Zostaw w uchylonym piekarniku na minimum 20 minut przez wyjęciem. Następnie wyjmij, zostaw do ostudzenia, a potem wstaw do lodówki, by schłodzić przed podaniem.

Sero-makowiec można polać lukrem, polewą czekoladową, oprószyć dla dekoracji dowolnymi składnikami (bakalie, posypki, wiórki, mak). Na zdjęciu bez polewy, pokrojony w kostkę, na każdej orzech i kandyzowana skórka pomarańczowa.

Sero-makowiec spokojnie możesz upiec na 2-3 dni przed świętami. Ale już dekorację zrób na dzień przed.


Jeśli czytasz mnie od jakiegoś czasu lub chociaż obserwujesz na Instagramie i podglądasz moje Insta Stories, to wiesz, że właśnie wykańczamy nasz wymarzony, wyczekany dom. I ja właśnie w tym momencie stoję przed wyborem najlepszego piekarnika w rozsądnej cenie 🙂 .

Będąc w sklepie (a właściwie to 3 sklepach stacjonarnych + sklepy internetowe) moją uwagę zwrócił piekarnik Beko BVR34500BGMS z funkcją split & cook. Wiesz co to? To nowoczesna technologia, która przy użyciu specjalnego separatora pozwala na podzielenie piekarnika na dwie osobne komory i pieczenie dwóch różnych rzeczy w tym samym czasie (nawet obiad i ciasto – zapachy nie przedostają się do siebie).

Dwa lata temu działanie takiego rozwiązania obserwowałam na żywo (na nagraniu do telewizyjnego odcinka programu kulinarnego, w którym miałam możliwość brać udział, a gdzie lokowana była marka #Beko).

Pamiętając o tej świetnej funkcji teraz też dużą uwagę skupiam na jej posiadaniu ;). Bo raz, że taka opcja po prostu kusi (czasem trzeba przygotować dużo w jednym czasie – jak na zbliżające się święta), a dwa – piekąc jedną rzecz mogę skorzystać tylko z jednej komory i skutkiem tego będzie oszczędność energii. Nagrzanie się połowy piekarnika zużyje jej mniej, niż na cały duży piekarnik. A właśnie – ten piekarnik jest bardzo duży! Ma aż 80 litrów pojemności (i szerokie blachy wewnątrz – na to też zwracam uwagę, bo to wygoda użytkowania i szerszy zakres naczyń do zapiekania). Beko chyba po prostu ma duże pojemności i szerokości, bo moja kuchenka gazowo-elektryczna też ma bardzo pojemny piekarnik. To kryterium, na które zwracałam uwagę przy wyborze kiedyś i dziś.
Do tego szukam, by nowy piekarnik miał prowadnice teleskopowe, łatwość czyszczenia (prosty dostęp między szyby piekarnika na klik i zdejmowane drabinki z prowadnicami), w pełni elektroniczny panel ustawień i by był czarny 😀 haha no tak mi akurat pasuje do nowych mebli, żeby całe agd (który widać) było czarne ;). I ten piekarnik to wszystko ma! 😀

Dlaczego o tym piszę? Bo właśnie teraz wystartował genialny konkurs krojony wprost na moje potrzeby 😉 piekarnik, który obejrzałam i wymacałam 😉 w sklepie na wszystkie strony, łącznie z rozpięciem szyb jak do mycia, wypięciem drabinek, przetestowaniem działania drzwi, odznaczania się odcisków palców i wszystkiego, co można było dotknąć właśnie teraz można wygrać! Przypadek? 😀  Nie sądzę 😀

Z przyjemnością i wielką nadzieją (jak widzisz w kilku linijkach wyżej – wcale nie skrywaną 😀 ) biorę udział w konkursie o tak zacną nagrodę, szczególnie, że ja piekarnik potrzebuję mieć dopiero w okolicach lutego/marca – na montaż mebli.

Jako jeden z trzech wpisów dopuszczanych do udziału w konkursie zgłaszam właśnie ten sero-makowiec na herbatnikach – #ciastojakzobrazka i oby przyniosło mi szczęście! Trzymaj kciuki 😀

P.s. Zobacz na filmie jaki ekstra trik na miksowanie bez chlapania!


Ciasto jak z obrazka

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

5 komentarzy

Słodyczarnia 11 grudnia 2017 - 11:25

Wygląda przepysznie! 🙂

Reply
Czytelniczka 4 stycznia 2018 - 16:04

Mam pytanie odnosnie wlozenia pustej brytfanny w jakim celu trzeba ja wlozyc do piekarnika?

Reply
Anet 5 stycznia 2018 - 00:21

Zapobiega nadmiernemu zrumienieniu wierzchu – bezpośrednie ciepło z grzałki działa znacznie mocniej (to też powoduje większą podatność na pękanie), dlatego ja przy wielu ciastach je trochę blokuję. Jak widać na zdjęciach – sernik i tak się ładnie zrumienił, ale dzięki tej blaszce nad nim nie jest przesadnie brązowy.

Reply
Inez 25 grudnia 2018 - 12:06

Albo ja jestem głupia albo ten przepis jest niedokładny-masa makowa po dodaniu składników była płynna i nie było mowy o jakimkolwiek dociskaniu, a ser płynny-po wylaniu sera na mak powstała w srodku plama serowa , a boki makowe-co z tego wyjdzie ……

Reply
Anett 25 grudnia 2018 - 22:28

Ciężko stwierdzić co się zadziało, gdy się nie jest przy przygotowaniu. Moim zdaniem ser na sernik był zbyt słabej jakości (np. ten z biedronki czy president jest bardzo rzadki). Chociaż tu nie ma w przepisie innego płynu, tylko 2 jajka, które dodaje się nie ubite, a wkręca w ser, więc skąd ser wyszedł płynny? Mas makowych nie kupuję często, zazwyczaj 1-2 razy w roku, ale wiem od koleżanki, że też bywają różne. Jedne bardziej, drugie mniej słodkie, tak samo z różną konsystencją. Być może trafiła się rzadsza. Dostałam kiedyś też wiadomość typu “ciasto nie wyszło, piekłam zgodnie z przepisem TYLKO JAJKA WCZEŚNIEJ UBIŁAM” – czasem jeden drobiazg rujnuje wszystko… Pół szklanki mleka i 2 jajka to nie dużo, masa nie powinna wyjść rzadka. Piekłam to ciasto w tym roku (nie na święta, wcześniej) i ponownie masy były w porządku.
Mam nadzieję, że mimo przeciwności wypiek był smaczny. A przynajmniej zjadliwy 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu