Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Sernik a’la snickers

Sernik a’la snickers

dodane przez Anett
Sernik a'la snickers, sernik snikers, sernik kajmakowy, przepis na sernik, jak upiec sernik - Kolorowy Przepisownik

Sernik a’la snickers to cud nad sernikami 😉 smakuje obłędnie, wygląda atrakcyjnie… Śmiało może wystąpić w roli tortu! Kwestia dekoracji i nada się na wiele okazji 😉

U mnie powstał w zasadzie przypadkiem… Ser kupiłam na inny sernik, którego w rezultacie nie upiekłam, bo wybór padł na inne ciasta. Stał w lodówce, a ja nie miałam czasu i ochoty się nim zająć. Zanim upłynął termin ważności trzeba było coś z nim jednak zrobić 😉 wyjęłam z myślą o serniku z bezą i brzoskwiniami, ale dzieci akurat zajadały się orzeszkami ziemnymi, a obok mnie leżała zaczęta paczka krakersów, których użyłam do sałatki (klik po przepis). Wiedziałam, że podobne przepisy już są w sieci (czyli da się!), a dalej to już samo poleciało 😉 dziewczynki dzielnie pomagały, szczególnie wylizywać miski 😉 ale i w całym przygotowaniu, więc jak nawet potem ograniczyłam im dozwoloną ilość do zjedzenia (jak nie odgonić, to od słodkiego nie odejdą 😛 ), to i tak były szczęśliwe, że go ze mną piekły 😀

P.s. To już 4 lata bloga!

Publikuję przepis tak trochę jubileuszowo 😉 bo 11 września minęło 4 lata odkąd zaczęłam prowadzić tego bloga. Dużo się od tego czasu zmieniło: inny poziom zdjęć, inny wygląd strony, od roku na własnej domenie… Ja też się zmieniłam 😉 i dzieci mi podrosły… 😉 Ale publikuję tu dla Ciebie nadal z tego samego powodu – bo lubię 😉 dzielenie się przepisami to jest genialna sprawa. Najwięcej radości dają przysyłane do mnie zdjęcia, komentarze i prywatne wiadomości po przetestowaniu przepisów. Cieszą też wartościowe współprace, dzięki którym rozwijam się fotograficznie. Zarówno w sensie sprawdzania własnych możliwości, jak i finansowo (sprzęt to nie tania inwestycja 😉 ).

Mam nadzieję, że lubisz tu ze mną być, bo nie zapowiada się, żebym zrezygnowała z tej przyjemności 😉 pisałam o tym też w artykule u Natalii z jestrudo.pl i wiesz co? 😉 mam nadzieję, że dalej będzie tylko lepiej 🙂 życz mi tego samego 😀


PRZEPIS NA SERNIK A’LA SNICKERS

Składniki:

Spód:
75 g herbatników
55 g słonych krakersów
80 g masła

Sernik:
1 kg sera
4 jajka M
200 g masy kajmakowej
1/3 szkl. cukru drobnego do wypieków
100 g orzeszków ziemnych
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła orzechowego
20 g słonych krakersów

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany 30 %
orzeszki ziemne do posypania

Sposób przygotowania:

Spód:
Herbatniki i krakersy pokrusz, wlej rozpuszczone masło i całość wymieszaj. Masę wyłóż na spód tortownicy, wyrównaj i ugnieć, np. łyżką. Tortownicę dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, ja używam takiej z silikonowymi bokami, dlatego wykładam tylko spód.
Tortownicę (u mnie średnica 23 cm) z wyłożonym spodem wstaw do lodówki na około 20-30 minut.

Sernik:
Orzechy upraż na suchej patelni. Krakersy pokrusz. Ser przełóż do miski i zmiksuj krótko. Następnie wbijaj po jednym jajku, po każdym zmiksuj tylko do połączenia (nie za długo, nie napowietrzaj). Masę podziel na 2 części. Jedną zmiksuj z cukrem i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Wyłóż na schłodzony spód i wyrównaj.

Drugą część sera zmiksuj z kajmakiem i masłem orzechowym, wmieszaj uprażone orzechy oraz pokruszone krakersy (one tu przełamują słodycz kajmaku) i wyłóż na pierwszą warstwę w tortownicy. Rób to powoli, żeby masy nie przenikły się ze sobą za bardzo – wtedy wizualnie będzie ładniej po upieczeniu 😉

Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20-25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 50 minut. Na koniec zmniejsz do 130°C i piecz jeszcze około 15-20 minut.

Ostatnie obniżenie temperatury ma na celu “przyzwyczajenie” sernika do niższej, dzięki czemu nie opadnie na środku zostawiając wysokie brzegi. Z tego samego powodu po upieczeniu nie otwieraj piekarnika gwałtownie, a bardzo powoli. Nagła zmiana temperatury może przyczynić się do opadnięcia wypieku. A nie wiem jak Ty, ale ja lubię serniki równe jak stół 😉

Całkowicie wystudź sernik w formie. Nie wyciągaj ciepłego.

Polewa:
Śmietanę przelej do rondelka i zagotuj. Wrzuć połamaną gorzką czekoladę i zestaw całość na bok. Cały czas mieszając rozpuść czekoladę, a gdy zacznie gęstnieć wylej na zimny sernik.

Wierzch posyp uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Ja część posiekałam, a trochę zostawiłam całych i połówek 😉
Udekorować można też batonikami snickers lub jeśli ma wystąpić w roli tortu, dowolnymi dodatkami, napisami czy czym Ci się wymarzy 😉

Inne propozycje dla Ciebie

9 komentarzy

Chajzler 15 września 2018 - 18:15

Spodobała mi się ta strona z przepisami i napewno wykorzystam je w swojej kuchni.Faktycznie czasami brakuje pomysłu co zrobić coś szybkiego i dobrego jak wypróbuję to się odezwę .zacznę od sernika pozdrawiam renata

Reply
Anett 21 września 2018 - 20:51

Bardzo mi miło i cieszę się, że przepisy się podobają 🙂 zapraszam oczywiście częściej, postaram się o pyszne nowości 😉

Reply
Kulinarne Wyskoki 15 września 2018 - 22:19

Bardzo inspirujący przepis! Krakersy wydają się być ciekawym dodatkiem 🙂

Reply
Anett 21 września 2018 - 20:52

😉 sałatka z krakersami kiedyś wydawała mi się abstrakcją, a dziś już mam zupełnie inne zdanie 😀

Reply
Fryjoa 25 września 2018 - 09:13

Jaka średnica blaszki w tym przepisie?

Reply
Fryjoa 25 września 2018 - 11:45

Jaka jest wielkość blaszki, którą Pani użyła?

Reply
Anett 25 września 2018 - 12:47

Zapomniałam dopisać to w przepisie… Zaraz nadrobię, dziękuję 😉 Moja tortownica ma 23 cm średnicy.

Reply
Justyna 19 października 2018 - 18:48

Sernik w piekarniku ? Będzie tortem ?

Reply
Anett 20 października 2018 - 16:56

Super! 😉 i jak wyszedł? 😉 ja dziś też planuję jakiś na niedzielę 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu