Sernik a’la snickers

dodane przez Anett
Sernik a'la snickers, sernik snikers, sernik kajmakowy, przepis na sernik, jak upiec sernik - Kolorowy Przepisownik

Sernik a’la snickers to cud nad sernikami 😉 smakuje obłędnie, wygląda atrakcyjnie… Śmiało może wystąpić w roli tortu! Kwestia dekoracji i nada się na wiele okazji 😉

U mnie powstał w zasadzie przypadkiem… Ser kupiłam na inny sernik, którego w rezultacie nie upiekłam, bo wybór padł na inne ciasta. Stał w lodówce, a ja nie miałam czasu i ochoty się nim zająć. Zanim upłynął termin ważności trzeba było coś z nim jednak zrobić 😉 wyjęłam z myślą o serniku z bezą i brzoskwiniami, ale… Dzieci akurat zajadały się orzeszkami ziemnymi, a obok mnie leżała zaczęta paczka krakersów, których użyłam do sałatki (klik po przepis). Wiedziałam, że podobne przepisy już są w sieci (czyli da się!), a dalej to już samo poleciało. Dziewczynki dzielnie pomagały, szczególnie wylizywać miski! 😉 Ale i w całym przygotowaniu, więc jak nawet potem ograniczyłam im dozwoloną ilość do zjedzenia (jak nie odgonić, to od słodkiego nie odejdą 😛 ), to i tak były szczęśliwe, że go ze mną piekły 😀

P.s. To już 4 lata bloga!

Publikuję przepis tak trochę jubileuszowo 😉 bo 11 września minęło 4 lata odkąd zaczęłam prowadzić tego bloga. Dużo się od tego czasu zmieniło: inny poziom zdjęć, inny wygląd strony oraz od roku na własnej domenie… Ja też się zmieniłam 😉 i dzieci mi podrosły… 😉 Ale publikuję tu dla Ciebie nadal z tego samego powodu – bo lubię! 😉 dzielenie się przepisami to jest genialna sprawa. Najwięcej radości dają przysyłane do mnie zdjęcia, komentarze oraz prywatne wiadomości po przetestowaniu przepisów. Cieszą też wartościowe współprace, dzięki którym rozwijam się fotograficznie. Zarówno w sensie sprawdzania własnych możliwości, jak i finansowo (sprzęt to nie tania inwestycja 😉 ).

Mam nadzieję, że lubisz tu ze mną być, bo cóż… Nie zapowiada się, żebym zrezygnowała z tej przyjemności 😉 pisałam o tym też w artykule u Natalii z jestrudo.pl. I wiesz co? 😉 mam nadzieję, że dalej będzie tylko lepiej 🙂 życz mi tego samego 😀


PRZEPIS NA SERNIK A’LA SNICKERS

Składniki:

Spód:
75 g herbatników
55 g słonych krakersów
80 g masła

Sernik:
1 kg sera
4 jajka M
1/3 szkl. cukru drobnego do wypieków
200 g masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła orzechowego
20 g słonych krakersów

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany 30 %
orzeszki ziemne do posypania

Zamów składniki

Sposób przygotowania:

Spód:

Herbatniki i krakersy pokrusz, wlej do nich rozpuszczone masło i całość wymieszaj. Masę wyłóż na spód tortownicy, wyrównaj, po czym ugnieć, np. łyżką. Tortownicę dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, ja używam takiej z silikonowymi bokami, dlatego wykładam tylko spód.
Tortownicę (u mnie średnica 23 cm) z wyłożonym spodem wstaw do lodówki na około 20-30 minut. W tym czasie rozpuść czekoladę.

Sernik:

Orzechy upraż na suchej patelni, krakersy pokrusz. Ser przełóż do miski i zmiksuj krótko. Następnie wbijaj po jednym jajku, po każdym zmiksuj tylko do połączenia (nie za długo, nie napowietrzaj). Masę podziel na 2 części. Jedną zmiksuj z cukrem i rozpuszczoną gorzką czekoladą, po czym wyłóż na schłodzony spód i wyrównaj.

Drugą część sera zmiksuj z kajmakiem i masłem orzechowym, wmieszaj uprażone orzechy oraz pokruszone krakersy (one tu przełamują słodycz kajmaku), następnie wyłóż na pierwszą warstwę w tortownicy. Rób to powoli, żeby masy nie przenikły się ze sobą za bardzo. Dzięki temu wizualnie będzie ładniej po upieczeniu 😉

Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20-25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 50 minut. Na koniec zmniejsz do 130°C i piecz jeszcze około 15-20 minut.

Ostatnie obniżenie temperatury ma na celu “przyzwyczajenie” sernika do niższej, dzięki czemu nie opadnie na środku zostawiając wysokie brzegi. Z tego samego powodu po upieczeniu nie otwieraj piekarnika gwałtownie, a bardzo powoli. Nagła zmiana temperatury może przyczynić się do opadnięcia wypieku. A nie wiem jak Ty, ale ja lubię serniki równe jak stół 😉

Całkowicie wystudź sernik w formie. Nie wyciągaj ciepłego.

Polewa:

Śmietanę przelej do rondelka i zagotuj. Wrzuć połamaną gorzką czekoladę i zestaw całość na bok. Cały czas mieszając rozpuść czekoladę, a gdy zacznie gęstnieć wylej na zimny sernik.

Wierzch posyp uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Ja część posiekałam, a trochę zostawiłam całych i połówek 😉
Udekorować można też batonikami snickers. Jeśli ma wystąpić jako zamiennik tortu – dowolnymi dodatkami, napisami czy czym Ci się wymarzy 😉

______

Masło orzechowe oraz orzeszki ziemne czy czekoladę kupisz w internetowym sklepie Promienie Słońca.

Inne propozycje dla Ciebie

11 komentarzy

Chajzler 15 września 2018 - 18:15

Spodobała mi się ta strona z przepisami i napewno wykorzystam je w swojej kuchni.Faktycznie czasami brakuje pomysłu co zrobić coś szybkiego i dobrego jak wypróbuję to się odezwę .zacznę od sernika pozdrawiam renata

Reply
Anett 21 września 2018 - 20:51

Bardzo mi miło i cieszę się, że przepisy się podobają 🙂 zapraszam oczywiście częściej, postaram się o pyszne nowości 😉

Reply
Kulinarne Wyskoki 15 września 2018 - 22:19

Bardzo inspirujący przepis! Krakersy wydają się być ciekawym dodatkiem 🙂

Reply
Anett 21 września 2018 - 20:52

😉 sałatka z krakersami kiedyś wydawała mi się abstrakcją, a dziś już mam zupełnie inne zdanie 😀

Reply
Fryjoa 25 września 2018 - 09:13

Jaka średnica blaszki w tym przepisie?

Reply
Fryjoa 25 września 2018 - 11:45

Jaka jest wielkość blaszki, którą Pani użyła?

Reply
Anett 25 września 2018 - 12:47

Zapomniałam dopisać to w przepisie… Zaraz nadrobię, dziękuję 😉 Moja tortownica ma 23 cm średnicy.

Reply
Justyna 19 października 2018 - 18:48

Sernik w piekarniku ? Będzie tortem ?

Reply
Anett 20 października 2018 - 16:56

Super! 😉 i jak wyszedł? 😉 ja dziś też planuję jakiś na niedzielę 😉

Reply
Agnieszka 19 grudnia 2020 - 12:09

Chcąc zrobić na blachę powinnam robić podwójna porcje?

Reply
Anett 26 stycznia 2021 - 18:31

Zdecydowanie zależy to od rozmiaru blachy. Warto skorzystać z przelicznika blach (dostępny na przykład na mojewypieki.com).

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu