Jagodzianki z kruszonką

dodane przez Anett
Jagodzianki z kruszonką, przepis na jagodzianki, jagodzianki drozdzowe, domowe jagodzianki - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Jagodzianki z kruszonką to niesamowicie prosty, ale przepyszny deser, którego nie może zabraknąć latem na naszym stole. Przynajmniej raz muszą się pojawić, a w czasie, gdy ja piszę ten przepis wyrasta ciasto na kolejne! Tak nam smakują 🙂

Często powtarzam jak uwielbiam wypieki drożdżowe, dzieci mówią, że jestem królową drożdżowego 🙂 ale czy jest aż tak? Nie wiem, raczej wątpię, bo mi też czasem coś nie wyjdzie, ale wiem, że z dobrze przygotowanym i odpowiednio wyrobionym, plastycznym ciastem drożdżowym można zrobić cuda! Nie tylko takie pyszne jagodzianki z kruszonką, ale ogrom innych wypieków na słodko i na słono. Kilka przykładów od razu podlinkowuję poniżej, koniecznie też sprawdź, a jak wypróbujesz – napisz do mnie który najlepszy i oczywiście wyślij zdjęcie 😉

Rogaliki drożdżowe z konfiturą (lub nutellą)

Drożdżowe bułeczki z dżemem i kruszonką

Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną i papryką

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką

Chlebek pizzowy

Bułki do hamburgerów

Jagodzianki z kruszonką

Składniki na jagodzianki z kruszonką:

Ciasto:

550 g mąki pszennej (tj. około 3 szkl. o pojemności 250 ml)
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży (lub 7-8 g suchych)
50 g masła 82%
1 jajko
50 g cukru (tj. ok. 1/2 szkl.)
szczypta soli

Nadzienie:

400-500 g jagód leśnych (mogą też być borówki lub jagoda kamczacka)
2 łyżki cukru
30 g kisielu z leśnych owoców (zazwyczaj używam kisiel typu słodki kubek, ale można zastąpić go mąką ziemniaczaną)

Kruszonka:

40 g zimnego masła
50 g mąki pszennej (3 czubate łyżki)
30 g cukru (4 łyżki)

Dodatkowo:

1 jajko do smarowania przed pieczeniem

Jagodzianki z kruszonką – sposób przygotowania

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Drożdże przełóż do miseczki, posyp dwoma łyżeczkami cukru i rozetrzyj aż zrobią się płynne. Masło rozpuść i przestudź. Mleko lekko podgrzej (ale uważaj, aby nie było zbyt ciepłe, raczej letnie).

Mąkę przesiej do dużej miski lub misy miksera, po czym wsyp pozostały cukier oraz szczyptę soli, wbij jajko i wlej mleko. Następnie dodaj płynne drożdże oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Taki efekt uzyskasz przy długim wyrabianiu (minimum 5 minut, u mnie zazwyczaj 10 minut niezależnie czy robię je w robocie czy ręcznie). Ciasto nie powinno prawie w ogóle kleić się do rąk, jeśli tak się dzieje możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Tutaj dużo zależy od jej typu – inaczej zachowa się ciasto przygotowywane na mące typ 450, a inaczej 550. Gotowe ciasto uformuj w zgrabną kulę, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

W czasie gdy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w miseczce i połącz ze sobą aż uzyskasz grudkowatą kruszonkę. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki na czas wyrastania ciasta.

Nadzienie:

Jagody wymieszaj w miseczce z cukrem i kisielem lub mąką ziemniaczaną. Kisiel lub mąka wchłoną sok z jagód, który będzie się tworzył podczas pieczenia i w efekcie nadzienie będzie gęstsze oraz nie powinno wypływać z dobrze sklejonej jagodzianki.

Wykonanie jagodzianek z kruszonką.

Wyrośnięte ciasto odgazuj, możesz jeszcze lekko wyrobić na blacie i podziel na tyle części, ile chcesz uzyskać jagodzianek. Jak mają być wielkie i pełne nadzienia możesz podzielić na około 10 części. Jeśli mniejsze, zrób na przykład 13-15 części mniej więcej równej wielkości.
Ciasto nie powinno być podsypywane mąką, aby dobrze skleić każdą jagodziankę, by nadzienie nie wypłynęło. Stąd tak istotne jest, aby już na etapie przygotowania ciasta miało odpowiednią konsystencję – czyli powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.

Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na okrągły lub owalny placek, następnie włóż do niewielkiej miseczki – dzięki temu łatwiej zmieścisz nadzienie i łatwiej będzie skleić i uformować jagodziankę. Czasem, gdy takie bułeczki robię niewielkie, formuję w podobny sposób kładąc rozwałkowany placek na lekko zgiętej dłoni. Na każdy placek ciasta nałóż tyle nadzienia, ile lubisz (u mnie było to średnio 1,5 łyżki jagód, na większe daję co najmniej 2 czubate łyżki) i sklej dokładnie brzegi formując jagodziankę. Gotowe odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu.

Blaszkę z jagodziankami przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na około 30-35 minut. W tym czasie roztrzep jajko w miseczce i nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Wyrośnięte jagodzianki posmaruj jajkiem, posyp przygotowaną wcześniej, schłodzoną kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut do ładnego zrumienienia.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu