Zupa krem z dyni

dodane przez Anett
Zupa krem z dyni, zupa dyniowa, krem dyniowy, zupa z hokkaido - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Zupa krem z dyni – królowa jesieni 💖 Zawsze gdy zaczyna się sezon na dynie zaczynam go od zupy. W ogóle lubię dynię, bo podobnie jak cukinia – warzywo, ale świetne do wielu dań i słodkich wypieków! A jaki jest Twój stosunek do dyni – lubisz? Nie lubisz? Robisz dekoracje i lampiony? Albo nic nie robisz?😁

Jeśli chodzi o jesień, to w tym roku PIERWSZY RAZ podoba mi się! Narzekam, bo zimno, a mi już przy 22 stopniach marzną dłonie 😁 i do jesieniary mi daleko, ale tegoroczna jesień jest taka piękna! Przymrozki jeszcze nie chwyciły liści i jest tak magicznie i kolorowo! Wszystkie kolory i odcienie od zielonego, przez żółcie, pomarańcze i czerwień aż po ciemnobrązowy, coś przepięknego! Najbardziej zachwycam się, gdy jeżdżę do pracy – taki mini plus w ponad godzinie spędzonej w aucie w jedną stronę… Z dziećmi już kilka razy zbierałam liście, kasztany, żołędzie… Tyle

Ale wróćmy do zupy krem z dyni – gdy przychodzi sezon, to korzystam i Tobie również polecam: zupy krem, wypieki drożdżowe i nie tylko, naleśniki i placuszki, syrop do kawy 💖

Dziś publikuję zaległy przepis (zdjęcia są sprzed roku, z przepisu korzystam kilkukrotnie w sezonie) i jest to według mnie najprostsza zupa krem z dyni – szybka, pyszna, prosta. Bardzo niewiele tutaj potrzeba😉 ale już teraz zapraszam po inne przepisy, w których wykorzystasz dynię:

Puree z dyni

Zupa krem dyniowo-marchewkowa z ziemiakami i koperkiem

Zupa krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone

Batoniki kawowo-dyniowe (bez pieczenia)

Syrop dyniowo-korzenny (pumpkin spice)

Dyniowa kawa latte (pumpkin spice latte)

____________________________________________________

ZUPA KREM Z DYNI

Składniki:

1 dynia hokkaido (odmiana może być inna, wagowo minimum pół kilo)

3-4 ząbki czosnku (zawsze wybieram duże, grube ząbki)

2 litry bulionu warzywnego lub opcjonalnie wody (może być potrzeba więcej)

2 łyżki oliwy

Do smaku:

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

imbir mielony

szczypta cynamonu

Dodatkowo do podania: pestki dyni, grzanki lub groszek ptysiowy (lub po prostu kromka pieczywa), opcjonalnie również olej z pestek dyni do polania.

Sposób przygotowania:

Dynię umyj, pozbaw miąższu z nasionami (nasiona zawsze rozkładam na pergaminie i suszę, można je potem zjeść lub wysiać wiosną). Hokkaido pokrój w plastry, to odmiana, którą można gotować razem ze skórką (inne odmiany trzeba ze skórki obrać). Kawałki dyni rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia, po czym skrop oliwą. Na blaszce połóż też czosnek w łupinach. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40-50 minut (aż dynia będzie będzie miękka).
Upieczoną dynię przełóż do garnka, czosnek wyciśnij z łupiny i również dodaj do garnka. Następnie wlej bulion i wszystko razem zmiksuj na krem. Całość zagotuj, dopraw do smaku i… Gotowe.

RADY:

Hokkaido sprawia, że zupa jest gęściejsza – to taka dosyć mączysta odmiana, dlatego jeśli chodzi o ilość bulionu czy wodę warto dostosować do swojego gustu – ja lubię gęste kremy, a inni rzadsze. Używając innej dyni zupa będzie miała inną konsystencję.
Jeśli nie masz bulionu i wlejesz wodę, do smaku będzie trzeba bardziej doprawić. Wtedy również polecam na blaszkę dorzucić też marchew, pietruszkę i kawałek selera i razem upiec – wyjdzie zupełnie inny przepis, ale również smaczny! Warto też wcześniej zeszklić cebulę i dodać do kremu przed miksowaniem.
Sposób podania zawsze jest dowolny, ja lubię z pestkami dyni, grzankami i polane odrobiną oleju z pestek dyni. Czasem podaję z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.

[mailerlite_form form_id=2]

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu