2,2K
Takie kąski często robię w towarzystwie TYCH ziemniaczków pieczonych. W zależności od zapotrzebowania piekę razem w jednej brytfannie lub na dwóch przy większej ilości 🙂
Bardzo lubię tego typu dania – samo się robi 🙂 ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze 😀
Ale nie zawsze piekę jako obiad – czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym 🙂 choć możliwości jest jeszcze wiele 🙂
Składniki:
2,5 piersi z kurczaka
mały jogurt naturalny
3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
płatki kukurydziane
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy na pół (z grubości) i na mniejsze kawałki, nie rozbijamy. Przekładamy do miski, wlewamy jogurt naturalny, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Płatki kukurydziane drobno kruszymy (ja wsypywałam partiami do woreczka i rozbijałam tłuczkiem do mięsa). Kawałki kurczaka wyjmujemy pojedynczo z “sosu”, obtaczamy w pokruszonych płatkach i układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek, ale nie jest to konieczne. Zapiekamy około 50 min. w temperaturze 180-200 stopni.