Tarta z truskawkami i rabarbarem, na którą przepis poniżej, jest doskonałą propozycją na wiosenno-letni deser. Coś niebywałego w smaku, a w sumie z prostych, łatwo dostępnych w sezonie składników. Może publikując przepis teraz niekoniecznie w ten sezon trafiam 😉 ale w sklepach widzę jeszcze późne odmiany truskawek i łodygi rabarbaru. Zresztą, jak nie teraz to za rok będzie sezonowym hitem!
W pierwszej chwili patrząc na skład spodu do tarty może Ci się wydawać, że cukru jest sporo. Ale zobacz – jest to porcja na sporą blaszkę, do tego całe nadzienie z truskawek i rabarbaru oprószasz tylko 2 łyżkami cukru i dodajesz jeszcze trochę do piany z białek. Truskawki z reguły są słodkie, ale rabarbar jest kwaśny, dlatego całość doskonale się ze sobą uzupełnia. Lekko słodki spód i góra z kwaskowym nadzieniem. Zapewniam, że gotowy wypiek jest doskonale wyważony i zachwyci Ciebie czy Twoich gości. I mówię to ja – która nie lubi przesłodzonych wypieków i wszędzie zmniejsza ilość cukru nawet o więcej niż połowę.
Tak sobie jeszcze myślę, że jak spojrzysz na listę składników możesz pomyśleć, że przepis jest bardzo nieprecyzyjny, bo w sumie nie wiadomo ile tych owoców dać. Dlatego od razu wyjaśniam – różnica 30g czy 50g będzie tak naprawdę żadna. Po pierwsze owoc owocowi nie równy i mają różną zawartość soku. Po drugie po to właśnie na spód idzie kasza manna, żeby ewentualny nadmiar soku wchłonąć (żeby spód jakoś bardzo nie zmiękł). A po trzecie – no jak masz niewielką różnicę w ilościach to nie zrobisz ciasta tylko z tego powodu? No pomyśl… Na dobrą sprawę ta sama tarta wyjdzie równie dobrze z samymi truskawkami jak i z samym rabarbarem. A jak od lat jak mantrę powtarzam – przepis to tylko inspiracja! To może być wyłącznie Twoja baza do stworzenia czegoś podobnego ze składników posiadanych we własnej kuchni.
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Składniki na tartę z truskawkami i rabarbarem:
Spód:
3 szkl. mąki
300 g zimnego masła 82%
4 żółtka
2/3 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie:
300 g truskawek (może być ciut więcej lub mniej)
2 laski rabarbaru (u mnie było to 270 g, również może być trochę więcej)
2 łyżki cukru (u mnie brązowy, ale równie dobrze może być kryształ)
3 płaskie łyżki kaszy manny (opcjonalnie może być też np. trochę mąki ziemniaczanej czy kisiel w proszku)
Pianka:
4 białka, które pozostały po przygotowaniu spodu
1 budyń o smaku cytrynowym (można zastąpić śmietankowym czy waniliowym)
2 łyżki cukru pudru (lub kryształ, ale puder lepiej się rozpuszcza)
Tarta z truskawkami i rabarbarem – sposób przygotowania:
Przygotowanie tarty z truskawkami i rabarbarem zacznij od wykonania spodu, ponieważ później wymaga schłodzenia.
Składniki na spód ciasta umieść w misce lub misie robota (masło wcześniej potnij na mniejsze kawałki), następnie szybko zgnieć gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na części wielkości 2/3 i 1/3, każdą z nich spłaszcz, włóż do woreczka lub owiń folią spożywczą, i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut. Jeśli masz zapas czasu, najlepiej schładzaj jeszcze dłużej, ale i tak ciasto w formie spłaszczonej schłodzi się szybciej niż w formie okrągłej kulki, więc 30 minut powinno w zupełności wystarczyć.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Truskawki dokładnie wypłucz na sicie i pozbaw szypułek. Większe przekrój na połówki, mniejsze mogą zostać w całości. Rabarbar umyj i obierz ze skórki (młode łodygi można zostawić ze skórką, ale większe i starsze mają ją trochę twardą). Pokrój na kawałki około 1-1,5 cm.
Schłodzone 2/3 ciasta na spód rozwałkuj na nieco większy niż kształt blaszki (moja ma wymiar 32×22 cm), wyłóż spód i boki formy, następnie ponakłuwaj całość widelcem. Ciasto w formie wstaw do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany wstaw blaszkę i podpiecz spód przez około 10-13 minut (do bardzo lekkiego zrumienienia). Ciasto wyjmij i przestudź.
Na podpieczonym spodzie równomiernie rozsyp kaszę mannę (lub np. kisiel w proszku). Następnie wyłóż owoce i całość oprósz 2 łyżkami brązowego cukru.
Ubij pianę z 4 białek, utrwal cukrem pudrem. Ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie turbo sztywna i lśniąca (to trwa kilka minut). Dodaj proszek budyniowy, zmiksuj na najmniejszych obrotach jak najkrócej – tylko do połączenia. Gotową pianę wyłóż na owoce.
Na koniec pozostałe 1/3 ciasta porwij na mniejsze kawałki lekko je spłaszczając i ułóż na pianie z białek tworząc coś na wzór kruszonki.
Gotowe ciasto wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-40 minut (góra-dół). Czas pieczenia należy dostosować do własnego piekarnika obserwując stopień zrumienienia wierzchu – ale uważaj, aby nie przypalić. Ja piekłam jakieś 38-40 minut.
Gotowe ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.