Fale Dunaju

dodane przez Anett

To ciasto bardzo dobrze pami臋tam z dzieci艅stwa. Obok Kr贸lewicza i Bawolego Oczka 馃槈 cz臋sto pojawia艂o si臋 na niedziel臋 czy 艣wi臋ta. Jest pyszne i efektownie wygl膮da. A wykonanie do艣膰 proste.

Sk艂adniki:

Ciasto:
2 szkl. m膮ki pszennej
3/4 szkl. cukru  pudru
1 kostka mas艂a ro艣linnego
6 jaj
1 cukier waniliowy
1 olejek rumowy
2 艂y偶ki kakao
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
owoce z kompotu lub 艣wie偶e

Krem:
1/2 litra mleka
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru
2 艂y偶ki m膮ki pszennej
2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
gorzka czekolada

Spos贸b przygotowania:

Ciasto: Mas艂o ucieramy z cukrem, dodaj膮c po 1 偶贸艂tku, m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem i ubit膮 na sztywno pian臋 z bia艂ek. Ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci, jedn膮 wyk艂adamy na wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia blaszk臋 (u mnie 25×36 cm). Do drugiej cz臋艣ci dodajemy 2 艂y偶ki wody i kakao, mieszamy, po czym wyk艂adamy na jasne ciasto. Na wierzchu do艣膰 g臋sto uk艂adamy owoce. Pieczemy oko艂o 45 minut w 180 stopniach.
Masa: Z mleka, cukru i m膮ki gotujemy budy艅. Ostudzony stopniowo (po 艂y偶ce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nak艂adamy na nie krem. Opr贸szamy start膮 gorzk膮 czekolad膮.

Inne propozycje dla Ciebie

10 komentarzy

Marzena Szkodzi艅ska 1 lutego 2015 - 19:40

Ale pyszno艣ci 馃檪 uwielbiam to ciacho. Super Ci wysz艂o 馃檪

Reply
admin 2 lutego 2015 - 07:41

Dzi臋kuj臋 馃檪

Reply
Asa_6niebo 1 lutego 2015 - 20:09

to ciasto nigdy mi si臋 nie znudzi, ale zdrad藕 prosz臋, co to to "bawole oczko"? nie znam

Reply
admin 2 lutego 2015 - 07:44

Bawole oczko to takie ciasto, w kt贸rym wi艣ni臋 czy 艣liwk臋 wk艂ada si臋 do jasnego ciasta, formuje kulk臋 i uk艂ada na ciemnym cie艣cie. St膮d "oczko", a czemu akurat "bawole" to nie wiem 馃槈 Jest ciut wi臋cej pracy, ale i to ciasto pojawi si臋 u mnie w swoim czasie 馃槈

Reply
Agata Broncel 2 lutego 2015 - 10:55

Pami臋tam jak moja mama robi艂a to ciasto, kiedy by艂am ma艂a 馃檪 To taki smak dzieci艅stwa 馃檪

Reply
admin 2 lutego 2015 - 21:17

Dok艂adnie tak jak u mnie 馃檪

Reply
klaudyna148 2 lutego 2015 - 17:04

Mia艂am zrobi膰 to ciasto ale jako艣 nie nadarzy艂a si臋 jeszcze okazja.
Jak pi臋knie i smacznie wygl膮da.

Reply
admin 2 lutego 2015 - 21:18

Polecam je艣li tylko ta okazja si臋 nadarzy 馃檪 naprawd臋 warto, bo smak jest super 馃檪 ja je uwielbiam 馃檪

Reply
gin 4 lutego 2015 - 15:33

Wysz艂o Ci idealnie 馃檪

Reply
admin 4 lutego 2015 - 17:40

Dzi臋kuj臋 bardzo 馃檪 mi贸d na moje uszy! 馃榾

Reply

Podoba Ci si臋 wpis lub masz uwagi? Daj zna膰 w komentarzu