Sałatka ogórkowa gyros z marchewką to jedna z najlepszych opcji na dodatek do obiadu czy nawet kanapek zimą. Jest to mój nieco improwizacyjny przepis, który powstał… Ze zmęczenia! 😉 miałam do przerobienia całkiem sporą ilość ogórków, ale przy okazji mnóstwo innych zajęć i wyjazdów. Przetwory ogórkowe robiłam nocami, a przy intensywnych dniach trzeciej nocy było mi już ciężko na nie nawet patrzeć! Ale miały się zmarnować? Absolutnie nie! Miałam zrobić sałatkę (taką z kapustą – klik, lub taką z papryką – klik), ale zależało mi na trybie maksymalnie szybkim – zapakować do słoików, zagotować i pójść spać.
Wtedy przypomniał mi się przepis na sałatkę ogórkową gyros, który robiłam rok temu, ale tam też trzeba było odstawić całość na jakiś czas. Dlatego zrobiłam zupełnie inaczej – tak, żeby było maksymalnie prosto i szybko. Na szczęście do mojego robota mam malakser, którym momentalnie pocięłam ogórki na plastry i starłam marchewkę. Przyznam, że mam go już długo (+ sporo innych sprzętów), a stale jestem pod wrażeniem jak bardzo technologia jest w stanie ułatwić życie! 🙂
Sałatka ogórkowa gyros z marchewką w moim wykonaniu to turbo szybka propozycja! Smak lata zamknięty w słoikach na później, lekko słodko-kwaśna, podkręcona nutą gyrosa. Pasuje do wielu mięs, dań z grilla, do kanapek, roladek z tortilli, itp.
Z podanych niżej proporcji napełniłam słoiki o łącznej pojemności około 6,5 litra.
SAŁATKA OGÓRKOWA GYROS Z MARCHEWKĄ
Składniki na sałatkę ogórkową gyros z marchewką:
3 kg ogórków
1/2 kg marchewki
Zalewa:
1 i 2/3 litra gorącej wody
1 i 1/3 szkl. cukru
400 ml octu
2 czubate łyżki przyprawy kebab-gyros
3 łyżki soli
Dodatkowo do każdego słoika:
po 4 ziarna pieprzu
po 1/2 łyżeczki gorczycy
Jak przygotować sałatkę ogórkową gyros z marchewką:
Ogórki dokładnie umyj i namocz przez około 20-30 minut w zimnej wodzie. Poodcinaj końcówki i poszatkuj ze skórką w cienkie plasterki. Jeśli nie lubisz w ten sposób możesz je oczywiście obrać, ale zdecydowanie nie ma takiej potrzeby, a na pewno praca z przygotowaniem jest znacznie szybsza. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki, po czym dokładnie wymieszaj ogórki z marchewką.
Przygotowane warzywa nakładaj do słoików. Pamiętaj, by do każdego dodać po 1/2 łyżeczki gorczycy i po 4 ziarna pieprzu. Możesz to zrobić przed lub po nałożeniu warzyw.
Zalewa:
W gorącej wodzie rozpuść sól i cukier, następnie dodaj przyprawę gyros oraz ocet i całość wymieszaj. Gorącą zalewą napełniaj słoiki z ogórkami i marchewką. Pilnuj, by pomiędzy warzywami nie zostawały pęcherzyki powietrza. Można mieszać zawartość łyżką lub widelcem, by się ich pozbyć. Gotowe słoiki dokładnie zakręć dbając, by zarówno gwint jak i wieczka były suche.
Na koniec sałatkę ogórkową gyros z marchewką należy wstawić do garnka ze ściereczką lub gazetą, zalać wodą do 3/4 lub 7/8 wysokości i pasteryzować 10-15 minut od zagotowania. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików.