Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką

Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką

dodane przez Anett
Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką

Był pleśniak – musi być i szarlotka! Obowiązkowo! 🙂 a jedną z moich ulubionych jest szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką.

U mnie w domu tą szarlotkę robi się już od dawna. Z oryginalnego przepisu spód jest jasny, a tutaj moja ostatnia kombinacja – wymyśliłam sobie kakaowy spód i to był strzał w dziesiątkę, a do tego kruszonkę i dodałam kisiel do jabłek, żeby były bardziej zwarte i gęste (przyspieszyło mi to przygotowanie;)). Bo jednak jest to ciasto nieco pracochłonne…

Czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? 🙂 kocham w zasadzie 😀


SZARLOTKA NA KAKAOWYM SPODZIE Z RÓŻOWĄ PIANKĄ

Składniki:
(w przepisie 1 szkl. to 235 ml)

Ciasto:

5 szkl. mąki pszennej
6 żółtek
3/4 szkl. cukru kryształu
1 kostka margaryny
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany 18%

Krem:

6 białek
1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy, malinowy

Nadzienie:

1 kg jabłek
1/2 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek
opcjonalnie: 3-4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagnieć ciasto. Odetnij 2/3 ciasta i dodaj do niego kakao, jeszcze raz zagnieć. Obie części zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 50-60 minut.

W tym czasie przygotuj jabłka – umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Przełóż do garnuszka, zasyp cukrem, dodaj cukier waniliowy i krótko przesmaż (jeśli trzeba podlej odrobinę wodą). Gdy jabłka zmiękną wsyp kisiel, dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika (nadal mieszając).

Schłodzone ciasto kakaowe rozwałkuj i wyłóż spód blaszki (25×36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (blaszkę możesz też wylepić). Gorące jabłka równo rozsmaruj na cieście.

Wyjmij z lodówki jasne ciasto, zetrzyj na tarce o grubych oczkach  na kruszonkę (do miski).

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj kisiel i dokładnie wymieszaj (łyżką!) na jednolitą masę. Wyłóż na warstwę jabłek. Posyp kruszonką.

Szarlotkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut: 20 minut na opcji góra-dół, potem tylko na grzałce dolnej (żeby się kruszonka nie paliła).

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu