Sałatka na zimę? Tak, poproszę 🙂 sałatka ogórkowa z papryką to przepis, który dostałam od jednej z obserwatorek na Instagramie (@a_bajda). Wspominałam Ci już o nim w przepisie na sałatkę ogórkową z kapustą i papryką. Przeczytałam, wszystko miałam, więc od razu zabrałam się do roboty. Całkiem szybko i sprawnie mi poszło, wyszło kilka słoików, będzie co do obiadu podać na szybko 😉 a wyszła naprawdę świetna! Warto było zaufać opinii Agnieszki i jej domowników 😉
Jest tylko jedno małe “ale”, którego nie doczytałam w przepisie i nie miałam składnika. Był tam ocet 6 %, a ja po łebkach listę… i miałam tylko 10 %. Ale jak już wszystko pokrojone, to inne stężenie octu mnie nie powstrzymało. Dodałam po prostu inne proporcje z wodą, żeby to stężenie w zalewie zredukować. Ja lubię takie mocne smaki, mąż mniej 😉
Podaję poniżej oryginalny skład przepisu i moje zastosowane proporcje.
SAŁATKA OGÓRKOWA Z PAPRYKĄ
Składniki na +/- 6 litrów gotowej sałatki:
4 kg ogórków
4 czerwone papryki
1/2 kg cebuli
1 szkl. soli
Zalewa:
1 litr wody
2,5 szkl. octu 6 % (ja dałam 2 szkl. octu 10 %)
2,5 szkl. cukru
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka curry
Sposób przygotowania:
Ogórki namocz przez około 20 minut w zimnej wodzie, następnie dokładnie umyj. Odetnij końcówki i poszatkuj w plastry. Zasyp 1/2 szkl. soli, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 3 godziny (ja ostawiłam na znacznie dłużej).
Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski lub kostkę. Wymieszaj z 1/4 szkl. soli, przykryj i również odstaw.
Cebulę obierz, posiekaj w piórka i wymieszaj z pozostałą solą. Odstaw pod przykryciem.
Z podanych składników ugotuj zalewę, przestudź.
Wszystkie warzywa odsącz z wytworzonego ,za sprawą soli, soku. Wymieszaj w dużej misce wraz z przestudzoną zalewą i nakładaj do wyparzonych słoików. Warzywa nie powinny wystawać ponad zalewę. Wytrzyj gwint, zakręć czystą i suchą pokrywką i pasteryzuj około 15 minut.