4,6K
Te bułeczki to był taki mój niedzielny kaprys 🙂 dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać… Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek.
Ile ich wyszło? Nie policzyłam 🙂 ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno.
Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik 😉
P.s. Lepienie bułeczek jest troszkę pracochłonne, dlatego dla bardziej leniwych proponuję wycinać większe koła. Można też zlepić jak calzone 🙂
Składniki:
Ciasto:
7 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
2 szkl. letniego mleka
2 łyżeczki soli
2 op suszonych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego
250 g kapusty kiszonej
1 duża papryka czerwona
1 duży pomidor
2-3 cebule
6-7 ząbków czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli
szczypta kminku
Dodatkowo:
200 g sera żółtego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1 jajko
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone drożdże, sól, mieszamy, robimy wgłębienie i wlewamy letnie mleko, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz śmietanę. Całość mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nacieramy kulę z ciasta łyżką oliwy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut.
W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy (ja zmiksowałam, ale można też zetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach.
Do mięsa na patelni dodajemy cebulę z czosnkiem i dusimy aż się zeszklą, następnie wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną, dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około 5-7 minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy.
Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek grubości około 3 mm. Wycinamy koła (ja użyłam miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
12 komentarzy
wygląda smakowicie, ale gdzie ta kiszona kapusta? na surówkę czy do środka bułeczki?
Dziękuję za uwagę 🙂 chyba "zjadłam" tą część przepisu 🙂 bo w tym samym czasie co go pisałam gotowałam zupkę dla Córeczki 🙂
Pozdrawiam 🙂
Od samego patrzenia zrobiłam się głodna 😉 wyglądają pysznieeeeeee!! 🙂
Nie tylko wyglądają 🙂 polecam wypróbować ten przepis – zadowolenie murowane 🙂
Uwielbiam takie wypieki! Połączenie kapusta kiszona + mięso mielone znam z pierogów, chętnie spróbuję je w wersji drożdżowej. 🙂
Polecam 🙂 te bułeczki stały się naszym hitem 🙂
Mniam, kocham takie bułeczki, fantastycznie wyglądają:)
Dzięki 🙂 jestem z nich dumna jakby nie wiem co to było 🙂 a to po prostu bułeczki 🙂
Ale świetne są 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 pozdrawiam 🙂
Wyglądają smakowicie, lubię takie przygotowywać, bo sprawdzają się idealnie na imprezach 🙂
Na imprezie jeszcze ich nie wypróbowałam – nie było okazji 🙂 ale sprawdzą się doskonale i na pewno znikną jako jedne z pierwszych ze stołu 🙂