Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem

Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem

dodane przez Anett
Te bułeczki to był taki mój niedzielny kaprys 🙂 dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać… Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek.
Ile ich wyszło? Nie policzyłam 🙂 ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno.
Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik 😉
P.s. Lepienie bułeczek jest troszkę pracochłonne, dlatego dla bardziej leniwych proponuję wycinać większe koła. Można też zlepić jak calzone 🙂

 

Składniki:
Ciasto:
7 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
2 szkl. letniego mleka
2 łyżeczki soli
2 op suszonych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego
250 g kapusty kiszonej
1 duża papryka czerwona
1 duży pomidor
2-3 cebule
6-7 ząbków czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli
szczypta kminku
Dodatkowo:
200 g sera żółtego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1 jajko
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone drożdże, sól, mieszamy, robimy wgłębienie i wlewamy letnie mleko, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz śmietanę. Całość mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nacieramy kulę z ciasta łyżką oliwy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut.
W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy (ja zmiksowałam, ale można też zetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach.
Do mięsa na patelni dodajemy cebulę z czosnkiem i dusimy aż się zeszklą, następnie wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną, dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około 5-7 minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy.
Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek grubości około 3 mm. Wycinamy koła (ja użyłam miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.

 

 

 

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

12 komentarzy

joolaa 13 stycznia 2015 - 13:27

wygląda smakowicie, ale gdzie ta kiszona kapusta? na surówkę czy do środka bułeczki?

Reply
admin 13 stycznia 2015 - 14:15

Dziękuję za uwagę 🙂 chyba "zjadłam" tą część przepisu 🙂 bo w tym samym czasie co go pisałam gotowałam zupkę dla Córeczki 🙂
Pozdrawiam 🙂

Reply
Anonimowy 13 stycznia 2015 - 13:29

Od samego patrzenia zrobiłam się głodna 😉 wyglądają pysznieeeeeee!! 🙂

Reply
admin 13 stycznia 2015 - 14:15

Nie tylko wyglądają 🙂 polecam wypróbować ten przepis – zadowolenie murowane 🙂

Reply
Szefowa w swojej kuchni ;-) 13 stycznia 2015 - 16:37

Uwielbiam takie wypieki! Połączenie kapusta kiszona + mięso mielone znam z pierogów, chętnie spróbuję je w wersji drożdżowej. 🙂

Reply
admin 13 stycznia 2015 - 17:05

Polecam 🙂 te bułeczki stały się naszym hitem 🙂

Reply
natalia20041989 13 stycznia 2015 - 20:26

Mniam, kocham takie bułeczki, fantastycznie wyglądają:)

Reply
admin 14 stycznia 2015 - 10:10

Dzięki 🙂 jestem z nich dumna jakby nie wiem co to było 🙂 a to po prostu bułeczki 🙂

Reply
Beata 23 stycznia 2015 - 08:11

Ale świetne są 🙂

Reply
admin 23 stycznia 2015 - 12:02

Dziękuję bardzo 🙂 pozdrawiam 🙂

Reply
Anna Kuklińska 23 stycznia 2015 - 14:43

Wyglądają smakowicie, lubię takie przygotowywać, bo sprawdzają się idealnie na imprezach 🙂

Reply
admin 23 stycznia 2015 - 14:58

Na imprezie jeszcze ich nie wypróbowałam – nie było okazji 🙂 ale sprawdzą się doskonale i na pewno znikną jako jedne z pierwszych ze stołu 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu