1,6K
Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła… Dlatego tym razem
powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i
wciągająca 🙂 czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy.
powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i
wciągająca 🙂 czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy.
Składniki:
1/2 selera
1 pietruszka
2-3 marchewki
2 świeże pomidory
1 papryka czerwona
kilka średnich ziemniaków
kilka listków świeżego majeranku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
100 ml śmietany 30%
1 łyżka masła 82% tłuszczu
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży)
szczypta ostrej papryki
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler i pietruszkę. Po 10-15
minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki (lub jak kto woli w kostkę czy
słupki) marchewkę. Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele
angielskie. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte
i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach wrzucamy obrane ze
skórki i pokrojone w kostkę pomidory (mają się rozgotować). Gotujemy do
miękkości ziemniaków, a gdy będą prawie ugotowane dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki.
minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki (lub jak kto woli w kostkę czy
słupki) marchewkę. Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele
angielskie. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte
i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach wrzucamy obrane ze
skórki i pokrojone w kostkę pomidory (mają się rozgotować). Gotujemy do
miękkości ziemniaków, a gdy będą prawie ugotowane dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki.
Opłukane i osuszone listki majeranku siekamy. Dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku. Dodajemy łyżkę masła. Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika.
2 komentarze
Pyszna zupka 🙂
Dziękuję za udział w moich akcjach 🙂