Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Sos z pieczonej papryki z serem feta i czosnkiem

Sos z pieczonej papryki z serem feta i czosnkiem

dodane przez Anett
Sos z pieczonej papryki z serem feta i czosnkiem, sos paprykowy, dip paprykowy

Niedawno na blogu częstowałam pysznymi, pieczonymi roladkami schabowymi z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (przepis TU). Właśnie te roladki podałam, m.in. z sosem z pieczonej papryki i dziś właśnie o nim wpis. Ponieważ w daniu głównym była papryka i feta to i sos postanowiłam przyrządzić z ich udziałem.

Taki sos z pieczonej papryki jest doskonały do mięs pieczonych, smażonych, a nawet do kiełbaski na gorąco czy parówek 🙂  my wypróbowaliśmy i takie wersje, aby nic nie zostało, bo jest taki pyszny :).

Polecam też do dań z grilla – podczas biesiadowania na świeżym powietrzu bardzo sprawdzają się zestawy sosów/dipów do świeżo podanych dań. Przygotuj sos z pieczonej papryki z serem feta i czosnkiem, bo pasuje nawet do grillowanej kromki chleba 🙂 lub do posmarowania tortilli – możliwości jest naprawdę całe mnóstwo.

 


PRZEPIS NA SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI Z SEREM FETA I CZOSNKIEM

Składniki:
2 papryki czerwone
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek pomidorów krojonych z puszki
3 paseczki 1x1cm sera feta
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, tniemy na dość grube paski i układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Zapiekamy około pół godziny w 160 stopniach. Upieczoną obieramy ze skórki – ona wtedy bardzo łatwo odchodzi.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory z puszki, razem dusimy około 5 minut.
Następnie dodajemy ser feta i przyprawiamy do smaku (feta jest słona, więc o potrzebie dodania soli decydujemy na końcu, raczej już potrzeby nie będzie, choć to też zależy od upodobań smakowych). Całość chwilę podgrzewamy i miksujemy na sos. Można też zostawić w takie formie, sos nie musi być gładki – co kto lubi :).
Sos z pieczonej papryki z serem feta i czosnkiem, sos paprykowy, dip paprykowy

Jesień pełna warzyw

Zajrzyj też po przepis na:

Sos czosnkowy z koperkiem (ostry)

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

mary50 26 lipca 2017 - 19:13

Właśnie dzisiaj zrobiłam ten sos wyszedł super.Napewno powtórzę jeszcze nie raz.Jest świetny do karkowki z grila.Bede korzystać z wielu Twoich przepisów. Pozdrawiam .Maria

Reply
admin 27 lipca 2017 - 22:13

Takie komentarze to najlepsza część prowadzenia bloga! 🙂 cieszę się, że przepis przypadł do gustu i zapraszam do dalszego korzystania, po to piszę blog i dzielę się przepisami 🙂 i dziękuję za ten komentarz – to bardzo miłe, że znalazła Pani chwilę na napisanie go, bo ja po drugiej stronie komputera siedzę teraz z uśmiechem od ucha do ucha 😀
Pozdrawiam i zapraszam po więcej 🙂
Aneta.

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu