Nie wiem jaką nazwę ma sernik z tego przepisu, więc nazwałam sernik brownie z wiśniami. Bo spód smakuje jak brownie, jest masa serowa, a do tego mrożone wiśnie, które idealnie uzupełniają całość i przełamują smak.
Przepis dostałam od koleżanki, trochę musiałam go zmodyfikować, głównie na ilości składników, bo był na dosyć małą blaszkę. Nie wiem czy tak powinien wyjść wizualnie, ale efekt uzyskany bardzo mnie zadowolił. Piękne i pyszne warstwowe ciasto!
SERNIK BROWNIE Z WIŚNIAMI
Składniki:
W przepisie 1 szklanka ma 235 ml.
Spód brownie:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szkl. cukru
1 kostka masła 82 %
3 jajka
3/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g twarogu na sernik (zmielonego, może być też trochę mniej)
250 g sera mascarpone
1 szkl. cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukier z prawdziwą wanilią/olejek waniliowy)
Dodatkowo:
250-300 g wiśni (mrożone trzeba rozmrozić na sicie, świeże umyć i wypestkować)
Sposób przygotowania:
Spód brownie:
Czekoladę połam lub posiekaj i rozpuść nad kąpielą wodną (nie przegrzej). Odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.
Masło z cukrem ucieraj mikserem aż zbieleje (trwa to minimum 3 minuty, może dłużej). Następnie wbij jajka i ponownie zmiksuj. Masa może wyglądać jak zwarzona, ale to w porządku, przepis się uda 😉
Roztopioną czekoladę dodaj do masy, wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę i zmiksuj. Ciasto powinno być jednolite, trochę gęste.
Masa serowa:
Oba sery wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj w misce na jednolitą masę.
Wykonanie:
3/4 ciasta na spód brownie przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma 28×19 cm), rozprowadź w miarę równo. Następnie wyłóż masę serową i wyrównaj. Z pozostałej 1/3 części ciasta brownie zrób na wierzchu kleksy tworząc “górki”.
Na koniec czas na wiśnie – odsączone (jeśli były mrożone) i bez pestek poukładaj gęsto na cieście, lekko je wciskając.
Sernik brownie z wiśniami wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz minimum godzinę.
Podczas pieczenia wyrośnie, ale potem trochę opadnie. Nie wyjmuj od razu z gorącego piekarnika, zostaw w środku przy uchylonych drzwiczkach przynajmniej na 10-15 minut.
Przed wyjęciem możesz też stopniowo obniżać temperaturę pieczenia.
4 komentarze
Super przepis, ciasto bardzo smaczne i efektowe, świetna odmiana sernika. Polecam
Dziękuję za opinię 😉 cieszę się ogromnie, że smakował (my też lubimy:)). Zachęcam też do podsyłania zdjęć po wypróbowaniu przepisu z bloga 🙂 kocham je dostawać 😀
Czy jeśli chciałabym zrobić na dużą blachę to składniki podwoić? Pozdrawiam
Raczej tak. Polecam skorzystać z przelicznika foremek, np. na mojewypieki.com/przelicznik-foremek
Czasami wystarczy wpisać 2-3 składniki, by wyłapać proporcje na inne wymiary blaszki.