Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Ziemniaczki zapiekane – ziołowe

Ziemniaczki zapiekane – ziołowe

dodane przez Anett
Takie ziemniaczki robię bardzo często i od bardzo dawna, jako dodatek do dania lub nawet bez dodatków typu mięso, bo po prostu lubię 🙂 pasują też do dań z grilla. Moje ulubione, obok tych ziemniaczków Justi, które znacznie później “odkryłam” 🙂
Można je przed pieczeniem podgotować na półtwardo – wtedy czas pieczenia się skróci.

Składniki:
2 kg ziemniaków
1/4 szkl. oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
2 szczypty soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do dużej miski, wlewamy olej, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie zamarynowane ziemniaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę, po około 40 minutach przewracamy, aby zrumieniły się z każdej strony. Rada: Ziemniaki można zapiekać podgotowane, wtedy czas pieczenia się znacznie skróci.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

5 komentarzy

natalia20041989 5 lutego 2015 - 11:35

Wprost uwielbiam takie ziemniaczki:)

Reply
Anna Nowak 5 lutego 2015 - 19:51

prxysmak mojego męża. Często takie serwuje na obiad 🙂

Reply
admin 11 lutego 2015 - 12:38

Ja też uwielbiam 🙂 a mój Mąż nie był taki "ziemniaczany" jak ja, a przy mnie i frytki i pieczone kartofelki polubił 😀

Reply
Anna Kuklińska 21 kwietnia 2015 - 15:03

Pyszne są te ziemniaczki. Nam bardzo smakowały 🙂

Reply
admin 21 kwietnia 2015 - 17:54

Najważniejsze, że smakowały :))) zapraszam po nie częściej ;))

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu